*

ПРОФ. БАЛТОВ СЕ ОБЯВИ ЗА БЕЗПЛАТНИ БЪРЗИ ТЕСТОВЕ И 14-ДНЕВНА КАРАНТИНА

|
ПРОФ. БАЛТОВ СЕ ОБЯВИ ЗА БЕЗПЛАТНИ БЪРЗИ ТЕСТОВЕ И 14-ДНЕВНА КАРАНТИНА

Проф. Асен Балтов,  директор на Пирогов и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, се обяви за безплатни бързи тестове и за 14-дневната карантина. Припомняме, е в България от около месец, карантината за COVID-19 бе намалена на 10 дни със заповед на здравния министър. Това първо бе обявено на брифинг за разпространението на заразата в страната, и бе подкрепено от всички, включително и проф. Асен Балтов. Днес обаче стана ясно, че Пирогов изпраща в 14-дневна карантина пациенти на домашно лечение. Ето какво каза Балтов: "Според клиничната картина (бел.ред. на нов пациент) решаваме дали той може да продължи лечението си в къщи, изолиран, забележете, като спазва карантина от 14 дни, или трябва да постъпи за хоспитализация", каза той пред BTV. Също толкова дни препоръчва за карантина и на медицинските си служители - това стана ясно от публикуваните на страницата на Пирогов - иснтрукции към тях. Какво да правим при съмнения за COVID-19 - съветите на "Пирогов"

Проф. Асен Балтов обяви, че бързите антигенни тестове и в момента са безплатни - плащат ги само тези, които се изследват без симптоми. Но дори и за тях ще станат безплатни, след като има достатъчно количество. "В момента все още тази поръчка не е изпълнена, очаква се да се закупят 1 милион ъбрзи антигенни тестове, които ще влязат веднага във въоръжение". По думите му антигенните тестове много помагат на медиците: "позволяват бърза скринингова диагностика, намалява напрежението в лабораториите".

Решението дали бързият тест ще се признава за категоричен и ще позволява карантина за коронавирус България не може да реши сама, според Балтов. "Това трябва да бъде решение на целия ЕС, защото работим по единна система. Единствено PCR тестовете са признати - положителен тест е сигурен показател за коронавирус.", обясни той. Припомняме, е в момента продължават преговорите между БЛС и НЗОК за електронните направления, които ще могат да изписват личните лекари. Според общопрактикуващите - те трябва да могат да изписват безплатни бързи тестове и PCR тестове. Като настояват след положителен бърз тест пациентът да може да бъде карантинират заради коронавирус, преди потвърждение на PCR тест. Има ли притеснение, че ако дадат на личните лекари бързи тестове, болните от COVID-19 рязко ще се увеличат? 5% от пациентите се нуждаят от реанимационно лечение. Повечето от тях са закъснели случаи и тежко засегнати, идват с много тежко засегнат бял дроб - над 60-70%, и се стига до летален край, каза Балтов и добави, че "цитокиновата буря е почти невъзможно да бъде овладяна" без значение дали се ползва ремдесивир или кръвна плазма. Другите случаи на починали са на хора, които късно са постъпили в болница, като дотогава са пренебрегвали здравето си.

Проф. Балтов каза, че в "Пирогов" има млади хора, които се лекуват от коронавирусна инфекция. "Имаме много млади хора, които са интубирани, които идват късно, след 2-3 седмици. Те издържат много време, не идват веднага при първи симптоми. Пренебрегвали са, че имат лека температура, гърлобол, лек задух при физически упражнения. Това е невглеждане в собствената им физика и чакане да им мине...", даде пример специалистът. "Около 400 колеги от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ са преминали вече коронавируса. Само 7 от работещите в COVID отделения са се заразили и излекували. А в момента работят 450 човека в COVID отделенията. ", отчете професорът и обясни: "Проблемът не е в медиците и болницата. Проблемът е, че повечето от тях се заразяват във външна среда, а не вътре в самото отделение." В Пирогов в момента са разкрити 446 COVID легла. От тях 46 са за реанимационни болни, а 400 за средно тежки и тежки случаи. Тази сутрин по справка 337 от леглата са заети, каза той. По думите му здравната система в момента е сериозно натоварена, но не е на предела си. "Силно се надявам, че пика на пандемията сме го доближили. Носенето на маски се оказа, че е най-големият враг на увеличаването на заразените. Така не позволяваме разпространението на аерозолите, в които се съдържа COVID. Това ще ни помогне да облекчим работата на всички колеги в системата на здравеопазването. Маските не пропускат аерозолите. Спекулации са, че вирусът, като премине през маските, ще ни зарази. Носейки маска, намаляваме възможността да се инфектираме, а ако това се случи, рискът да го прекараме тежко намалява", коментира още проф. д-р Асен Балтов, управителят на "Пирогов". Той коментира трислойните маски, които са препоръчители за работещите в заразена но обясни, че и обикновените вършат същата работа при разходка навън.

"Вече 8 месеца си говорим за това, но много хора не разбраха, че не се опитваме да им ограничим свободите, а искаме да се борим за тяхното здраве, но и те трябва да направят нещо, за да помогнат за нас. Изисква се елементарна дисциплина и мерки", отбеляза още той.

© Actualno.com

 

 

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez