*

ПРОЕКТЪТ ЗА ВОДЕН ЦИКЪЛ НА ВРАЦА ЩЕ НИ ИЗЛЕЗЕ ЗЛАТЕН /ВИДЕО/

|

Проектът за воден цикъл във Враца отново е тема №1 не само за гражданите, но и за ръководството на общината. В тази връзка бе и проведена пресконференция, на която заместник кметът Мария Попова представи данни за реализацията при предходното управление, както и моментното състояние.

От казаното става ясно, че проектът за воден цикъл е бил почти напълно компрометиран до 2015 година. Фирмата изпълнител по Етап 2 “Понсстройинженеринг” е работила толкова качествено, че 25% от извършените дейности са брак. Оперативният директор на „Понсстройинженеринг“ в момента Борислав Димитров обеща публично, че дружеството ще довърши и изпълни ангажиментите си, като приключи некачествени обекти за около 3 000 000 лева.

Най-тежкият проблем на проекта остава реконструкцията на довеждащия водопровод от Среченска бара и изплатените от предходното ръководство на община Враца 11 милиона лева, срещу които няма извършени дейности.

“За тези 11 милиона лева сме сезирали прокуратурата и в момента тече разследване. Въпреки това обаче, общината търпи санкции заради лошото управление на проекта, некачественото изпълнение и липсата на какъвто й да е контрол от страна на възложителя в периода до 2015 година. Много неприятна изненада ни беше поднесена на 24 октомври миналата година, когато получихме писмо от Управляващия орган, с което ни уведомяваха, че на общината е наложена финансова корекция в размер на 27 515 928.15 лева. В тази сума влизат и неправомерно изплатените 11 милиона за довеждащия водопровод. Обжалваме тези корекции и се надяваме да минимизираме техния размер“, обясни Попова и посочи, че в тази сума влизат и неправомерно платени на изпълнителите аванси.

По-голямата част от парите са от гафове при първата фаза от градската част на проекта, която включва подмяна на ВиК мрежата. Около 4 млн. лв. пък са корекциите по втория етап от работата във Враца. Паралелно местната управа плаща и по граждански искове за лошото състояние на уличната мрежа.

„Разбираме и знаем в какво състояние са улиците във Враца. Идвайки през 2015 г. обаче, заварихме един почти провален, лошо управляван проект. Успяхме да го фазираме и спасим. Сега се стремим да подновим работата и до края на годината да приключим напълно двата етапа от Водния цикъл в град Враца. Първият вече е приключен на 99 %, а по втория има повече работа“, допълни заместник кметът Мария Попова. 

Казаното на пресконференцията не е изненада за врачани. Всеки е усещал на свой гръб неудобството, наречено “воден цикъл”. Не са изличени спомените за пропаднали участъци, натрошени тръби, полагане на инертни материали, добивани от утайника на оловно-цинковата мина “Мир”, както и за мистериозно пламналите тръби на 1 май 2014 година.

Ясно е, че настоящото ръководство на община Враца ще завърши успешно проекта, намеренията са до края на годината багерите и строителите да приключат дейностите в града, а до 2020 година да приключат дейностите по довеждащия водопровод.

Кристално ясно е обаче, че едва ли някой ще понесе персонална отговорност за нанесените вреди на общината, за 27-те милиона санкции, които всички врачани ще трябва да платят, за ужасното състояние на града през последните години, за разбитите и прашни улици.

Но, в България е така. Можеш да компрометираш проекти за десетки милиони, можеш да вгорчиш живота на съгражданите си, а за награда да те настанят в удобно депутатско кресло.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez