*

ПРОДЪЛЖАВА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ЕЛЕКТРОЗАХРАНВАНЕТО ВЪВ ВИДИНСКО

|
ПРОДЪЛЖАВА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ЕЛЕКТРОЗАХРАНВАНЕТО ВЪВ ВИДИНСКО

Специализираните екипи на противопожарната служба, енергийните дружества, МВР и „Пътно управление” работят денонощно за нормализиране на обстановката при влошените зимни условия в региона       

 

 

Продължават активните дейности по възстановяването на електрозахранването в населените места без ток на територията на област Видин. Без електричество са 32 селища в региона. Информацията за това е от 06.00 часа сутринта и до момента няма промяна на данните при динамично променящата се обстановка,  обобщи областният управител Момчил Станков на проведеното тази сутрин заседание на областния кризисен щаб. Вчера, с негова заповед, бе въведен в изпълнение областният план за защита при бедствия в условия на снегонавявания и обледявания.

 

Специализираните екипи на противопожарната служба, енергийните дружества, МВР и Областно пътно управление работят денонощно за нормализирането на обстановката в засегнатите при застудяването и образувалата се зимна поледица общини.

 

Възстановено е електрозахранването в с. Бойница и на граничен контролно -пропускателен пункт „Връшка чука” в Кула. Нормализирано е електроподаването към селища в общините Видин, Белоградчик, Ружинци, и Димово. В община Грамада само едно село все още е без ток. В Макреш и в най-голямото село на територията на общината - Раковица, също е възстановено електрозахранването.  

 

Най-критично е положението в община Чупрене, в която без ток са всички 8 села на територията й, стана ясно на заседанието на кризисния щаб. Заради трудности с мобилната и телефонна комуникация в този район, е създадена организация за връзка при спешни случаи с дежурните от общинския съвет за сигурност. Осигурено е засилено полицейско присъствие на територията на общината., каза директорът на ОД на МВР – Видин Константин Джунински. Той увери, че криминогенната обстановка в региона е спокойна.

 

 

 

Директорът на ОД МВР – Видин съобщи още, че при необходимост временно ще бъде затворен пътят от с. Белоградчик през местността „Столове” до с. Гара Орешец, за да се осигури работата на аварийните групи по трасето на електропровода с високо напрежение „Скалите”. Там екипи на „Електроенергиен системен оператор” и ЧЕЗ са започнали работа  по отстраняването на основната повреда по далекопровода, захранващ Белоградчик и Ружинци. Днес на мястото на падналия електрически стълб те ще опитат да монтират ново съоръжение, което снощи  бе доставено от Горна Оряховица.

 

Осигурена е високопроходима техника и пълно съдействие на работещите оперативни групи в труднодостъпния авариен участък край с. Орешец. Надявам се да имаме благоприятно време и до края на деня специалистите да успеят да отстранят повредата, за да се нормализира напълно електрозахранването в областта, каза областният управител на Видин.

 

Пътната мрежа в област Видин е проходима при зимни условия. Тази сутрин  екипи на Областно пътно управление са отстранили паднали клони по пътя от Видин към ГКПП „Връшка чука”. Пътната обстановка се наблюдава постоянно, докладва директорът на Областно пътно управление – Видин  Павел Драганов.   

 

Няма постъпили сигнали за липса на вода в населените места. Работи се за нормализираното на електрозахранването на 12 помпени станции.  От видинския клон на „Напоителни системи” увериха областния управител, че състоянието на язовирите е нормално.  

 

През изминалото денонощия на тел. 112 не са постъпвали сигнали за бедстващи хора и инциденти. Социалните домове, лечебните заведения и спешните центрове за медицинска помощ са осигурени с електричество, отопление и необходимите медикаменти и консумативи.

 

Прогнозата за времето в региона е неблагоприятна, съобщи Таня Илиева от хидрометеорологичната обсерватория във Видин. В събота се очакват валежи от дъжд, а в неделя и от сняг. Обледяване от средно 1,5 см се наблюдава в цялата област, с изключение на общините Видин, Брегово и Ново село.

 

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар