*

ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ ЗА ОБВИНЕНИЕТО СРЕЩУ ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА

|
ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ ЗА ОБВИНЕНИЕТО СРЕЩУ ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА

Президентът Румен Радев излезе с ярка защита на депутата от левицата Елена Йончева, обвинена в пране на пари. Държавният глава направи това в отговор на журналистически въпрос по време на отчета на първите две години от мандата си. В началото на отговора си Радев посочи, че не визира само Елена Йончева, а "имам информация за много журналисти от провинцията, които са преследвани с различни инструменти на властта". Радев спомена и "проблемите с г-жа Ахчиева", имайки предвид предаването "Открито" по БНТ. „А конкретно по отношение на случая с Елена Йончева - расте убеждението сред българските граждани, че това е политическо преследване, защото реалните виновници за създаването, за политическите протекции и за разграбването на КТБ стоят извън обекта на обвинение. Ето това е огромен проблем", обясни Румен Радев.

Президентът продължи: 

 

"И ако наистина г-жа Йончева се подвежда под отговорност, защото е знаела за престъпния произход на средствата, то това поражда и тежки много въпроси.

 

Г-жа Йончева ли подкара множество държавни институции и предприятия да си влагат парите в КТБ или управляващите по това време? И защо не се търси отговорност от тях, те са били длъжни да знаят за характера на тази банка?

 

Г-жа Йончева ли запушваше ушите, очите и устите на контролните органи - БНБ, МВР, ДАНС, които са били длъжни по това време да установят всички тези неща, а не получаващите пари от банката? И защо ръководствата на тези органи по това време не са подведени под отговорност?

 

Г-жа Йончева ли връчи наградата „Мистър икономика“?

 

Г-жа Йончева ли водеше по списък политици за получаване на пари на ръка от банката?

 

Има ли други медии, които са получавали огромни суми от тази банка? За какво са ги използвали, какво са направили с тях? И като големи медии защо те не са разбрали за престъпния произход на парите и защо те не са подведени под отговорност?“, изстреля въпросите си  президентът Радев.

 

Държавният глава посочи, че "тези въпроси ще продължават да тежат и трябва на тях трябва най-сетне да се иска ясен и конкретен отговор".

 

Източник: "Епицентър"


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez