*

ПРЕЗИДЕНТЪТ И НСОРБ С ОБЩИ УСИЛИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ОБЩИНИТЕ

|
ПРЕЗИДЕНТЪТ И НСОРБ С ОБЩИ УСИЛИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ОБЩИНИТЕ

Финансовата децентрализация и регионалните различия в българските общини, както и взаимодействието с президентската институция, бяха сред основните теми по време на срещата между Президента на Република България Румен Радев и Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), чийто член е и кметът на Община Лом Пенка Пенкова. Чрез УС на НСОРБ Президентът на България Румен Радев поздрави общините по повод 12 октомври - Деня на българската община.


Румен Радев и оцени високо конструктивния подход на НСОРБ и предлаганите от тях решения за възстановяване на ролята на регионалната политика.


Президентът и членовете на УС на НСОРБ се съгласиха, че трябва в най-кратък срок да бъде формулирана ефективна национална политика за развитие на регионите, с която да се спре обезлюдяването на българските общини и да се стимулират младите хора да се връщат в родните си места.


 „Развиването на ефективно местно самоуправление е ключът към връщането на хората към гражданската активност и към убеждаването им, че оставайки в родните места, те имат перспективи за развитие“, заяви държавният глава.


„Северозападна България и изостаналите икономически региони се нуждаят от целенасочена инвестиционна програма за повишаване на заетостта на населението и привличане на инвестиции, която трябва да е национален приоритет и резултат от съвместните усилия на всички нас, представителите на централната и местна власт, които сме избрани от хората и носим отговорността за решаването им. Това бе един акцентите, който с колегите от УС на НСОРБ обсъдихме с г-н Румен Радев.“, каза след срещата на „Дондуков“ 2 кметът Пенка Пенкова. През 2008 г. Пенкова е избрана за зам.-председател на Сдружението, а от 2016 г. кметицата на Лом отново е член на УС на НСОРБ.


На срещата беше обсъдена и темата за финансовата децентрализация с оглед на ефективното управление на местно ниво. Румен Радев беше категоричен, че трябва да има баланс между растящите задължения на общините и бюджетното обезпечаване на изпълнението на тези задължения.


Държавният глава Румен Радев удостои с Почетен знак изпълнителния директор на Сдружението Гинка Чавдарова за приноса й в утвърждаване на местното самоуправление в Република България и дългогодишната й работа за развитието на българските общини.


Румен Радев прие предложението на УС на НСОРБ под негова егида да бъде организиран форум за диалог по въпросите, свързани с местната власт, в който да участват представители на изпълнителната и законодателната власт.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez