*

ПРЕДСТАВИХА ДОКЛАД ЗА ЕФЕКТИВНОСТТА НА ДЕЙСТВАЩИТЕ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ В ОБЩИНА ВРАЦА

|

Доклад за проучване и анализ на ефективността на действащите социални услуги на територията на община Враца, изготвен от Института по социални дейности и практики, бе представен снощи на публично обсъждане. Кметът Калин Каменов откри срещата и даде кратки разяснения за необходимостта от търсене на по-ефективни модели за управление в социалната сфера.

„Анализът на експертите си поставя задача да извади трудностите и предизвикателствата пред социалните услуги в община Враца. Да покаже нуждата от подобряване на някои дейности, от оптимизиране на други. Така че да предлагаме много по-качествени и по-добре платени услуги, да се намали и текучеството на персонала в тези услуги. Като социално отговорна община ние нямаме право да си заравяме главата в пясъка и да казваме, че всичко е наред. И това при положение, че непрекъснато има текучество на персонал, че има сигнали за недобро отношение в някои от услугите. Смятам, че когато има проблеми трябва да ги назоваваме с истинските им имена и да търсим решения“, каза кметът Калин Каменов.
Изпълнителният директор на Института по социални дейности и практики Даринка Янкова подчерта основните изводи и препоръки от изготвения доклад за социалните услуги в община Враца. „Проучването е направено в 10 социални услуги, които са делегирани от държавата дейности. Искахме да направим този анализ и изследване, за да имаме една снимка, с която да кажем това е постигнато, а това са областите за развитие. Можем да кажем, че всички социални услуги работят в съответствие с нормативната уредба, отговарят на стандарти, на предназначението си. Има многообразие от услуги в община Враца“, коментира Даринка Янкова.

Едно от предложенията на експертите е специалистите, които дават дежурства в 24-часовите социални услуги да преминат само на дневна работа и така да покриват нуждата от такива специалисти в няколко вида услуги. Това обаче ще е възможно само ако общината създаде единна организация и управление на различните социални услуги. Това е възможно чрез създаването на Комплекс за социални услуги, каквито вече има на други места в страната. Друга препоръка е да се сформира общност на социалните специалисти във Враца, за да обменят добри практики.

„Във Враца има много добри практики – хареса ни опитът на управителите на Центровете за деца с увреждания да ги извеждат от тези Центрове. Изключително постижение е това, че в Преходното жилище децата сами си готвят и поддържат хигиената. На добро ниво са и двете консултативни услуги – Центърът за обществена подкрепа и Дневният център за деца и младежи с увреждания“, подчерта Даринка Янкова.

От Института по социални дейности и практики поздравиха Община Враца за смелостта да се направи такова проучване и благодариха на всички хора, участвали в проучването за тяхната откровеност.

От изказванията на част от присъстващите обаче стана ясно, че е налице съпротива срещу обособяването на Комплексен център за социални услуги.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez