*

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА КЗП ДИМИТЪР МАРГАРИТОВ ЩЕ ОТКРИЕ ПРИЕМНА ЗА ГРАЖДАНИ ВЪВ ВРАЦА

|
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА КЗП ДИМИТЪР МАРГАРИТОВ ЩЕ ОТКРИЕ ПРИЕМНА ЗА ГРАЖДАНИ ВЪВ ВРАЦА

На 28 септември между 11.00 ч. и 13.00ч. Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще проведе приемна за граждани в офиса на регионалното звено на институцията във Враца. Точният адрес е ул. „Мито Цветков” 2, стая 14 и 15, срещу Сувенирната палата. Това съобщи пред БНР председателят Димитър Маргаритов, който ще открие приемната и ще участва в нея заедно с инспектори на контролния орган.

 

Според Маргаритов подобни събития събуждат доверие към институцията. „Потребителите могат очи в очи да се срещнат с нашите експерти, с мен, да споделят конкретни случаи или да получат консултация как би трябвало да постъпят, когато бъде направен опит към тях да се адресира нелоялна практика. Понеже институциите в България като че ли все още не са достатъчно отворени към гражданите, мисля че тази инициатива дава възможност на хората да разберат, че няма нищо лошо или страшно, а по-скоро е полезно за тях, когато има към кого да се обърнат и съответно кой да им помогне в трудна за тях ситуация”, каза председателят.  

 

Маргаритов посочи, че в момента акцент в контролната дейност на Комисията са стоките за ученика. „Тази тематична кампания я разгръщаме и във връзка със стартиралата вече нова учебна година във Враца, региона, но и в цялата страна. Проверките са фокусирани върху обозначаването на цените и условията за продажбите, намаленията и промоциите на този тип стоки. Обръщаме внимание, например при продажбата на ученически раници на послания като „поддръжка на гърба”, „ергономичен гръб” – дали това да може да бъде доказано със съответните документи, включително от изпитвания, за да са посланията наистина коректни”, обясни председателят.

Той допълни, че в търговската мрежа инспекторите основно следят цените да са коректно обявени и прилагани. „Ефективността на нашата дейност, надявам се, е още по-голяма и заради това, че извършваме контролни покупки. Практически се поставяме в ролята на клиентите така, както те пазаруват и по този начин установяваме и някои нарушения”, каза още Маргаритов.

 

Във Враца и региона от началото на 2017 г. КЗП е извършила близо 1300 инспекции, при които са съставени около 100 акта за различни административни нарушения или нелоялни търговски практики. „В седмична брошура голяма верига е заблуждавала клиентите с невярна информация за мощност на електроуред, който е бил предлаган на промоционална цена. Установихме, че техническите характеристики на този уред не съответстват на рекламния анонс. Хората очевидно са били примамвани от по-атрактивните характеристики и промо цената да закупят нещо, което не разполага с тези характеристики и оттам – цената не би трябвало да се тълкува като толкова изгодна”, даде пример Маргаритов.

 

В последните месеци във врачанския регион са забранени и четири вида опасни стоки, предимно свързани с отглеждането на децата – облекла и обувки с лесно откъсващи се детайли, които при поглъщане могат да доведат до инцидент.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez