*

ПРАЗНУВАЙТЕ 24 МАЙ С БНТ1!

|

Нов музикален клип на химна "Върви народе възродени!", годишните награди "Питагор" за постижения в науката, книгите и новите технологии са акцентите на празничната програма

На 24 май от 9 до 10 часа очаквайте празничното издание на Култура.БГ - „Език свещен“. За пръв път България посреща деня на буквите без празнични шествия на ученици и студенти и публични събития, за това водещите Александра Гюзелева и Димитър Стоянович ще срещнат виртуално в студиото хора на духа от цялата страна. Зрителите ще видят включвания от Пловдив, Варна, Русе и Благоевград с техните творци, учители и будители, както и постиженията им в онлайн образованието и в съхраняването и развиването на традиции и духовност.

За разговор в студиото в София са поканени председателката на Комисията по култура и образование в Столична община Малина Едрева и бившия министър на образованието Даниел Вълчев, поетесата и журналистка в БНР Белослава Димитрова и писателят и драматург Георги Тенев.

В празничното издание ще научим станаха ли за обществото ни приоритет културата и образованието, с какво можем да се похвалим и какво да променим, кои са двигателите и какви са ресурсите на духовността днес. „Език свещен“ – защото миналото е гарант за бъдещето, което е обща ценност и грижа.

 

Веднага след „Език свещен“ Българската национална телевизия, съвместно с Министерството на образованието и науката ви канят на официалната церемония  по връчването на наградите за научни постижения "Питагор" - 2020. Кои са новите лица на бъдещето, науката и иновациите - гледайте на 24 май от 10.00 часа по БНТ 1 с водещ Ана Ангелова. Музикални поздрави към наградените ще отправят Деси Добрева, ученици от НМУ " Любомир Пипков" и певицата от ансамбъл "Филип Кутев" Нели Андреева.

 

В 11.00 часа зрителите могат да гледат празнично издание на предаването "Отблизо", със специален акцент на българската писменост и родовата памет – поглед към празника от по-различен различен ъгъл.

Предаването ще започне с разговор с писателя Александър Шпатов, който организира едни необичайни турове из София – литературни разходки. Вместо да обикалят по стандартните туристически забележителности, Шпатов води хората до емблематичните за българските класици места – любимите кафенета на писателите, квартирите, в които са живели, улиците, по които най-често са минавали.

На 24 май в „Отблизо“ зрителите ще чуят за неразгаданите мистерии около едни от най-старите писмености на изчезнали цивилизации, които си остават неразчетени и до днес. А веднага след това ще се върнат в съвремието, където едно младо семейство ще разкаже що е то бууктюбър и как всъщност, чрез ютюб може да стане магията – младите да заобичат четенето.

Народната певица Ива Давидова ще сподели за трудния път ревностно да пази българския фолклор във време, в което се опитва да надделее пошлостта. Ще бъде представена отблизо една учителка от Средец, която, като много свои колеги, с достойнство върви по неравния път на своята професия, но като никой друг, сръчните й ръце извайват изящни фигурки, претворяващи исторически факти, библейски сцени и красиви житейски картини от рециклирани материали.

А децата от училище „Васил Левски” от Троян ще направят специална изненада за учителите в цяла България!

 

Празничната програма на 24 май ще продължава точно в 13 часа, когато стартират новите издания на единственото в национален ефир предаване за литература „Библиотеката“.
В ситуация на отменени групови събития и колективни чествания, празникът е повече от всякога личен, интимен, положен между спомена и визията за бъдещето. Гости ще бъдат някои от онези български творци, които през последните години споделяха тревогите, обичта и визиите си, свързани с културата ни днес в традиционните слова по време на церемонията пред Националната библиотека в София по случай празника на светите Кирил и Методий. Те ще разкажат какво са видели през годините, как са възприели промените, какво биха променили или добавили в словата си днес Теодора Димова, Мирела Иванова, Деян Енев. И още - как възприемат празника днес писатели и поети от страната, как се развиват букварите, по които учат поколения българи и какви са трансформациите на шрифтовете, на които пишем и четем – всичко това в празничното издание на „Библиотеката“, предаването на БНТ за книгите и хората около тях.

 

Специален акцент в програмата по повод празника на българката просвета и култура и славянската писменост е музикалният филм "Град за завръщане", който започва в 16.35 часа. Едно магично пътешествие във времето и пространството на Стария Пловдив очаква зрителите. Заглавието е цитат от стих на поета Александър Секулов, посветен на древния град.

Духът на Пловдив е онова, което провокира създателите на телевизионния проект в тишината на извънредната обстановка. Красотата и архитектурата на възрожденските къщи, величието на Античния театър, каменните улици на вечния град са естествената среда, в която артистите от Опера Пловдив изпълняват произведения на Добри Христов, Димитър Ненов, Георги Златев – Черкин, Марин Големинов, Парашкев Хаджиев, Добринка Табакова. Сопраното Светлана Иванова, концертмайсторите Мичо Димитров и Виеслав Новак, струнен квартет и духово трио от оркестъра на Опера Пловдив, заедно с балетни артисти от трупата са музикалните домакини на „Град за завръщане“. Старинните къщи оживяват. „Сега“ и „някога“ се събират ЗАЕДНО, за да припомнят това, което историческите източници и живописните платна на стари майстори показват: музиката е била важна част от живота на тези аристократични домове.

Проектът по идея на доц. Нина Найденова е реализиран изцяло в духа мотото на Европейска столица на културата, Пловдив-2019: ЗАЕДНО. Заедно в осъществяването му са Опера Пловдив, Община Пловдив- ОП „Старинен Пловдив“ и БНТ Пловдив.

Сценарист на филма е журналистът от БНТ Пловдив и автор на предаванията „Арт стрийм“ и „Линия култура“- Владислав Севов. Отговорен оператор – Виолин Палейков, монтаж – Иван Палейков. Режисьор – Станимир Навущанов.

 

Бъдете със специалната празнична програма на БНТ 1 по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez