*

ПРАЗНИК НА ЧИСЛОТО ПИ В ПМГ – ВРАЦА

|

За четвърта поред година врачанската природо-математическа гимазия отбелязва световния ден на числото Пи. По повод празника г-жа Галя Петрова – учител по математика проведе интинтерактивен урок на тема «Развивка на куб и паралелепипед». Учениците от 5-ти клас работиха с електронен учебник и сглобяеми модели на геометрични тела. Те сами установяваха връзките между ръбовете и стените, както и възможните развивки на всяко тяло.

Също в духа на празника бе организирано и математическо състезание на английски език. Негов инициатор е г-жа Ангелина Банчева – учител по математика. Освен с решаването на задачи, състезателите трябваше да се справят и с превода на математическите термини. Жури на състезанието бяха г-жа Галя Петрова, Георги Игнатов – ученик на годината по математика и ученика на 2015 г. с цялостен принос Йоан Найденов.

Докато отборите решаваха задачи, гостите на празника се запознаха с презентации за историята и приложенията на математическата константа, чуха песен, съставена чрез превръщане на цифрите на Пи в ноти. Осмокласничките Десислава Георгиева и Ива Джунова представиха на по-малките си съученици презентация на тема «Ротацията в картините на Ешер».

Други талантливи ученици от ПМГ подредиха изложба с картини на лудолфовото число и кулинарната изложба, която достави удоволствие не само с атрактивния си вид, но и с чудесния си вкус. 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар