*

ПРАВОСЛАВНИЯТ ХРАМ “РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО” В КВ. КУЛАТА ЩЕ ОТВОРИ ВРАТИ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА

|

Православният храм “Рождество Богородично”, който се изгражда във врачанския квартал Кулата ще отвори врати до края на годината. Йордан Христов, който изографисва храма направи увлекателен разказ за църквата, иконите и вярата.

“Историята на този малък, но красив храм започва с дарение от наш съкварталец на собствен имот, като волята на дарителя е на това място да се построи църква. С течение на времето в тази благородна инициатива се включва община Враца, която осигурява средства за построяването на храма, както и много дарители и ентусиасти.

Вътре в храма всичко е направено според православния канон. Зограф съм от 25 години, изографисал съм 16 църкви в България, имам опит и в Гърция. Роден съм във Враца, родителите ми живеят в квартал Кулата и така се случи, че реших и аз да дам своя дан за този храм. Още от малък си спомням, че моята баба ходеше на всеки християнски празник във Враца, защото тук нямаше място за вярващите. Много ще ме радва, ако тази църква се изпълва с християни. Това носи истинско удовлетворение, защото има и такива случаи, че се инвестират средства за храмове, но няма хора в тях. Тук мисля, че нещата няма да са така. Има доста вярващи жители и за тях откриването на църквата ще е истински празник”, каза иконописецът Йордан Христов.

Почти завършената църква е голяма гордост и за кметския наместник на кв. Кулата Даниела Чобанова. Тя обясни какви довършителни дейности предстоят по отношение на облагородяването на терена и не пропусна да благодари на всички дарители и институции, осигурили средства за храма.

“Както е известно, без средства и най-добрата идея умира. При нас нещата са започнали с дарение на имот, след което община Враца и дарители са направили така, че да стигнем днес до почти завършен храм. Получихме средства не само от общината, но и от Комисията по вероизповеданията. Имаме още малко неща, които трябва да довършим и считам, че до края на годината ще можем да направим официално откриване и освещаване на храма. Много се радвам, че имаме дарители, които осигуриха средства за изписването на църквата. Благодарна съм и на иконописеца Йордан Христов, който не само изографиса храма, но се нае да направи и олтара. Той дарява труда и таланта си в тази църква, което се оценява от нашите съкварталци”, коментира Даниела Чобанова.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez