*

ППМГ „АКАД. ИВАН ЦЕНОВ“ БЕШЕ ДОМАКИН НА РЕГИОНАЛНА СРЕЩА НА УЧИЛИЩАТА ПОСЛАНИЦИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

|

ППМГ „Акад. Иван Ценов“ беше домакин на регионална среща на училищата посланици на Европейския парламент. Участници във форума бяха училища посланици от Плевен, Монтана, Мездра и Враца. Приветствие към младшите и старшите посланици отправи Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България. Модератор на срещата беше

д-р Красимира Василева, председател на НАБЕК.

Всяко от училищата беше избрало интересен начин за своето представяне. Екипът на СУ „Иван Вазов“ – Мездра заложи на народен танц и рецитиране на стихове от Вазов. Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Петър Богдан“ – Монтана представи човешките ценности. Младши посланиците от ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ – Плевен избраха да се представят индивидуално, а възпитаниците на Профилирана езикова гимназия „Йоан Екзарх“ – Враца направиха презентация на различните езици, които се изучават в училището. Младши посланиците на ППМГ бяха подготвили кратко видео, с което казват защо харесват програмата и какво е за тях Европа. Те показаха по интересен начин и знамената на страните-членки на ЕС.

Регионалната среща продължи с викторина „Познаваме ли Европейския съюз?“, изготвена от врачанската математическа гимназия, в която за най-добре представилите се бяха подготвени и награди.

Проф. д-р Ингрид Шикова от катедра „Европеистика“ на СУ „Св. Климент Охридски“ представи пред участниците важни акценти свързани с еврото. Под формата на диалог между членовете на едно семейство, тя засегна основните въпроси, които вълнуват българите, във връзка предстоящото въвеждане на европейската валута в страна.

В следобедните часове, Мария Панайотова от център Европа Директно, Враца представи европейските програми за училищата и учениците в ЕС.

Всяко от училищата посланици проведе интерактивно занимание, като темите са : „Зелена Европа“, „Разказ за Европа“, „Нарисувай Европа“, „Изиграй Европа“ и „Младите хора са подготвени за Цел 55“.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар