*

ПОУКИ ОТ ВЕТОТО НАД СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

|
ПОУКИ ОТ ВЕТОТО НАД СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Поуки от ветото над Северна Македония

          " Историята полезно и необходимо, разкри пред очите ни един славен разказ за деяния, достойни за подражание.
             С ветото за започване на преговори за приемане на Република Северна Македония (РСМ) в ЕС , България постигна огромен външнополитически успех на прилична политическа цена. Ето защо:
- Даден бе шанс на историците да решат проблема и след , като те се провалиха, вече никой не се съмнява, че проблемът е политически и може да се реши само с политически средства, както постъпи Гърция.
- РСМ ще се раздели с илюзиите, че може да стане член на ЕС без да се споразумее с България. Това е добре за тях, защото ако не се научат да правят компромиси, значи въобще не са за ЕС.
- РСМ си изпусна шанса да се съгласи на някакъв компромис. Ако това бе сторено, вероятно България щеше да рискува също да направи компромис. Сега вече, това е невъзможно България получава шанс да поставя все по-тежки условия на РСМ.
- Светът и партньорите ни от ЕС не знаеха за съществуването на проблемите на РСМ с България (или се правеха, че не ги знаят). Сега вече и който наистина не е знаел – знае, че и оттатък …
- България получава лесна възможност да покаже твърдост сред партньорите си в ЕС, а РСМ ще разбере, че не може да разчита, че някоя държава членка ще рискува да си развали отношенията с България, за да угоди на РСМ.
- Ако е вярна хипотезата, че ветото на България е инспирирано от Русия и ако е вярно, че Русия цели да скара България и РСМ, то и това е позитив за нас, защото, Русия (нарочно или без да иска) ни даде лесна възможност да покажем, че по въпросите за РСМ, България е незаобиколим фактор. Ако някой си е правил илюзия, че ще вкара РСМ в ЕС без да се съобразява с българските интереси е разбрал грешката си.
- България получи възможност да повтаря до втръсване, колко много добрини е сторила за РСМ. Така всички най-после ще научат за тях.
- Партньорите ни от ЕС научиха що за държава иска да стане член на клуба и няма да допуснат това да стане заради собствената си сигурност.
- РСМ можеше просто да изпълнява Обтекаемият договор за добросъседство. Сега вече на всички е ясно, че това може да стане само с двустранен договор между РСМ и България или (още по-добре) с договора за присъединяване. И в двата случая България печели.
- България получи лесен шанс да издигне международния си авторитет, както и този сред партньорите си в ЕС. Имахме такава ситуация през 2007, когато някакви еврочиновници се опитаха да ни наложат нов правопис и вместо „Европа“ да пишем „Еуропа“. Тогава България бързо се пребори  с тази чиновническа лудост, като провали планираното сключване на договор за асоцииране на Сърбия към ЕС. Вече никой не си спомня за този случай, но очакваме проблемът с РСМ да се развие по същия начин.
- Безкрайно толерантният български народ, въобще не знаеше колко е обиждан и унижаван в учебниците и в медиите в РСМ. Сега обаче знае и вече ще е невъзможно , която и да е политическа сила в България да прави компромиси с РСМ. Всяко политическо говорене против ветото е политическо самоубийство.
- Ако България не бе наложила вето, гражданите на РСМ нямаше да научат, за този пореден мил жест от страна на България. Сега вече ще узнаят и за досегашните мили жестове.
- ЕС вече не е същият, особено след Брекзит. Наивно е РСМ да смята, че някой по-силен от вътре ще извие ръцете на България и ще я принуди да отстъпи. България е пълноправен член и може да блокира всяка нова инициатива в ЕС. В немската либерална преса може да се пише какво ли не. Но да се интерпретират усилията на Германия за намиране на компромис, като натиск върху България е силно преувеличено.
- Освен това никой в ЕС не ще има арогантността да поиска в преговорната рамка на РСМ , да не се включи строго изискване за липса на проблеми със съседите, а в същото време този подход да се прилага с изключителна строгост към Сърбия. По същата логика РСМ никак, ама никак не може да разчита на Сърбия.
- Напразно са се хабили РСМ да купуват влияние срещу България и навън и вътре в нея. Немощни и жалки са опитите на „интелектуалци“ в България да говорят за по-гъвкав подход към РСМ. Гъвкав, но едностранен подход имаше цели 30 години, като започнем от разпадането на Югославия и признаването на независимостта на РСМ.
- РСМ не е готова да започне преговори за присъединяване, но и ЕС не е готов. Да не забравяме, че предния път се наложи Франция да спре началото на преговорите за присъединяване. Затова споровете на РСМ с България са добре дошли за партньорите ни от ЕС.
- И накрая, но не на последно място - стана нещо нечувано – всички български партии се обединиха по този въпрос.
Успехът на България, вече е видим, а най-доброто предстои."


ОЩЕ ОТ "БЛОГ НА РЕДАКТОРА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар