*

ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА КСУДЛУ - МЕЗДРА ОТБЕЛЯЗАХА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

|

Потребителите на Комплекс социални услуги за деца и лица с увреждания (КСУДЛУ) в гр. Мездра отбелязаха Международния ден на хората с увреждания (International Day of Persons with Disabilities - IDPD) - 3 декември. По този повод те изнесоха поздравителна програма. Тържеството уважиха представители на Община Мездра и спомоществователи на комплекса.

„Предизвикателството на днешния ден е, че той задължава всички, които говорят и обсъждат проблемите на хората с увреждания, да слагат ударението върху човека, неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му, каза в приветствието си към присъстващите директорът на комплекса Камелия Каменова. Трябва да осъзнаем, че те не са различни, а са част от нашето общество. Така че ние би трябвало да бъдем малко по-благородни, по-съпричастни и да отворим сърцата си за тях!“.

По случай Деня на хората с увреждания възпитаници на Арт терапевтична работилница „Северозапад“ с ръководител Стела Цветкова подредиха благотворителна изложба. Експозицията включва живописни творби на шестима потребители на комплекса: Ася Василева („Дом“), Борислава Тодорова („Ангел“), Виляна Колева („Къщата на Виляна“), Георги Катюшков („Закрила“, „Грижа“),  Николай Величков („Ангели“) и Николай Емилов („Слънчогледи“, „Очи“). Ако харесате някоя от картините, можете да си я закупите. Със събраните средства ще бъдат осигурени стипендии за обучение на младежите с увреждания.

По повод IDPD, темата на който тази година е „Лидерство и участие на хора с увреждания към един приобщаващ, достъпен и устойчив свят след COVID-19“, КСУДЛУ - Мездра получи дарения от Фондация „Тавита България“ - козметика и играчки, както и от НПО „Операция: Плюшено Мече“ - дрехи, обувки, електроуреди и перилни препарати.

Празничната украса за тържеството осигури безвъзмездно Нели Цветкова, а Община Мездра изненада приятно потребителите на комплекса с лакомства.

Понастоящем в КСУДЛУ - Мездра, който включва три Центъра за настаняване от семеен тип, две Защитени жилища и едно Преходно жилище, са настанени 54 деца, младежи и лица с увреждания на възраст от 9 до 45 г., които получават социални услуги в общността от резидентен тип.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez