*

ПОКОЛЕНИЕ, ПОДГОНЕНО ОТ БЕЗПЪТИЦАТА

|
ПОКОЛЕНИЕ, ПОДГОНЕНО ОТ БЕЗПЪТИЦАТА

Deutsche Welle

Хиляди българи, гърци, испанци и румънци напират към Германия. Подгонени от кризата, хората от тези държави масово търсят щастието си във Федералната република. Емигрират най-вече младите - заради безпътицата в родината.

Съгласно данните на Федералната статистическа служба, през първата половина на 2011 година броят на гръцките мигранти се е увеличил с цели 84 процента - в Германия са пристигнали общо 4 300 гръцки граждани.

Испанските преселници са били 2 400 души, което представлява покачване с 49 на сто. И двете страни страдат от тежка икономическа криза, и двете се борят с огромна безработица. Според официалната статистика, в Гърция квотата на безработицата е 18 процента, а в Испания - почти 23 на сто.

Най-силно засегнати са младите хора. 35 процента от 18 до 24-годишните в Гърция са без работа. В Испания това важи за 45 на сто от младите хора. Българските младежи също попадат в тази тъжна класация - с 27-процентна квота на безработицата. С оглед на тези данни вече се заговори за т. нар. "изгубено поколение".

Химери и истини

Новите данни на Федералната статистическа служба показват, че в сърцето на Европа миграционните потоци се ориентират главно към Германия, която най-успешно се справя с кризата. През първата половина на годината броят на пристигащите от новите страни-членки на ЕС се е увеличил с 30 процента. Което все пак не е чак тъй много, както пророкуваха някои политици.

"Тези цифри доказват, че предричаната масова инвазия от Изток е пълна химера", казва Клаус Баде, председател на Германската фондация за интеграция и миграция.

За квалификацията на пристигащите от България и Румъния мигранти няма статистически данни. "Знаем обаче, продължава Клаус Баде, че в много германски градове пристигат стотици българи и румънци със средна или лоша квалификация".

Като граждани на обединена Европа те имат право на свободно придвижване, но не могат да бъдат ангажирани на германския трудов пазар до 31 декември 2013 година. Имат обаче правото да регистрират еднолична фирма.

"В много случаи това води до дъмпингова конкуренция на трудовия пазар. Преди няколко месеца в град в провинция Северен Рейн-Вестфалия в една-единствена къща са били регистрирани 60 еднолични фирми на чужденци", казва Баде.

Все повече стават германските градове, които съобщават, че расте броят на младите пришълци от Източна Европа. От градските управи се оплакват, че голяма част от тези младежи никога през живота си не били виждали училище.

Горчивият хап

В това отношение страните от ЕС са изправени пред същинска дилема. Особено в Германия мнозина се надяваха, че в страната ще пристигат само специалисти с висока квалификация, които да съживят трудовия пазар.

Свободата на придвижване има обаче две страни. Пристигат и високо квалифицирани, и ниско квалифицирани хора. А селекция или подбор не може да се прави - това противоречи на основните права на европейските граждани.

Така че ЕС и в частност Германия ще трябва да свикнат с мисълта, че медалът винаги има две страни.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар