*

ПОКЛОНИХМЕ СЕ ПРЕД ДЕЛОТО НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ

|

Заместник-кметът Петя Долапчиева поднесе цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий по повод 11 май, денят, в който Българската православна църква почита паметта на създателите на славянобългарската писменост.

Своят дълбок поклон и признателност към величието и значимостта на делото на двамата равноапостоли отправиха и представители на общинска администрация и Народно читалище „Развитие 1869“, Регионална библиотека „Христо Ботев“, възпитаници и преподаватели от училищата във Враца и село Девене, носещи името на Солунските братя.

Св. св. Кирил и Методий са създателите на глаголицата и са известни още като Солунските братя. Заради превода на Библията на старобългарски език и разпространяването на християнската религия сред славяноезичните народи двамата братя са канонизирани за светци.

Равноапостолите са почитани от православната църква като едни от светите Седмочисленици, заедно с учениците им – Наум, Климент, Ангеларий, Сава и Горазд.

През 1980 година папа Йоан Павел II обявява братята за съпокровители на Европа.

На 11 май, е професионален празник и на библиотекарите – хората, които са отдадени на каузата да съхраняват и разпространяват българското слово, за да пребъде и да се пренесе знанието и за вечността.

Честит празник, просветители и пазителите на българската писменост!


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez