*

ПОДРЕДИХА ИЗЛОЖБА #ДАЙ НА КИРИЛИЦА В МЛАДЕЖКИ ДОМ - ВРАЦА

|
ПОДРЕДИХА ИЗЛОЖБА #ДАЙ НА КИРИЛИЦА В МЛАДЕЖКИ ДОМ - ВРАЦА

В навечерието на 24 май - Ден на славянската писменост и култура по инициатива на Програма за патриотично възпитание – Област Враца и Младежки дом – Враца ще бъде открита изложба

#ДАЙ НА КИРИЛИЦА

#Дай на Кирилица е една инициатива на „Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации” /АСОРИ/ в подкрепа на употребата на кирилица в дигиталната среда.

Сдружение АСОРИ е основано през 2009 г., като първоначално дейността му е насочена предимно към реализирането на проекти в сферата на инфраструктурата и регионалното развитие. През 2015 г. АСОРИ се преструктурира и пренасочва фокуса си към инициативи свързани с опазване на културно-историческото наследство, различни общественополезни кампании, партньорства и проекти, насочени към повишаване на дигиталната грамотност в съответствие с изискванията на съвременното общество.

Целта на инициативата #Дай на Кирилица е да се провокира използването на кирилица в Интернет, както на личната, така и в бизнес комуникацията.

Начало на инициативата #ДайНаКирилица е дадено през 2015-та година с изложба, в Betahaus (гр. София), която показва визуалното превъзходсвто на кирилицата и има за цел да осмее 6liokavicaта. За тази цел едни от най-добрите графични дизайнери – Николай Ванчев (творчески директор на Publicis Sofia), Евелина Георгиева-Браткова, Асен Петров и Иван Христов (Fontan2), създават серия от постери, чиито обект са реални примери на употребата на “шльокавица”, цитати от известни български литературни и музикални произведения, както и техни лични послания, които са изобразени паралелно на 6liokavicтa и на кирилица.

Кампанията се организира с подкрепата на Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий", Нов Български Университет, Ротаракт клуб София-Средец, BG-Mamma, Digimark, Netinfo, Betahaus, Credo Bonum Foundation, Go guide, CSR Bulgaria, OLX.bg, Club Mate и Host.bg.

 

Изложбата #ДАЙ НА КИРИЛИЦА е подредена в Младежкия дом и ще бъде открита на 22 май 2018 г. в 12:30 ч. от Мариела Мутафова – ръководител проекти и член на управителния съвет на АСОРИ.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez