*

ПОЧИТАМЕ ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ НА ВРЪХ „МИЛИН КАМЪК“ БОТЕВИ ЧЕТНИЦИ

|
ПОЧИТАМЕ ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ НА ВРЪХ „МИЛИН КАМЪК“ БОТЕВИ ЧЕТНИЦИ

С възпоменателно честване в местността „Милин камък“ ще се почете паметта на загиналите Ботеви четници. 142 години след битката на „Милин камък”, признателните потомци отново ще се преклонят пред героизма и родолюбието на въстаниците.

На 19 май, от 11:30 ч., на паметния връх ще се съберат жителите на селата Чирен, Голямо Пещене, Мраморен и Баница. Ще бъде отслужена панихида за загиналите, а самодейците от читалищата в тези села ще изнесат програма от патриотични песни. В събитието със стихове и песни ще се включат и учениците от Обединено училище „Христо Ботев” с. Баница.

В духа на българските традиции ще бъде осветен и раздаден курбан за помен на загиналите Ботеви четници.

На връх „Милин камък”, преди 142 години е най-кръвопролитната, но и единствена спечелена битка от четата на Христо Ботев.

В ранната утрин на 18 май 1876 година четниците са вече в покрайнините на с. Баница. Тук ги посреща голяма група черкезки конници и военният командир Никола Войновски командва да се заеме най-добрата позиция на връх „Милин камък”. Започнало първото ожесточено сражение. Врагът бил подкрепен от дошлата от Враца редовна турска войска. Боят продължил през целия ден. В него загиват около 30 четници, между които знаменосецът на четата Никола Симов –Куруто и поп Сава Катрафилов – член на щаба на четата. Късно вечерта четата успява да разкъса обръча и се отправя към Веслец. При пресичането на шосето Враца - Оряхово се натъкват на конен черкезки отряд. При завързалата се престрелка пада убит съветникът на Ботев, врачанинът Давид Тодоров.

Първото официално честване на подвига на Ботевата чета е през 1901 година – след 25 години от героичните събития. Тогава на Козлодуйския бряг се събира група сподвижници, опълченци и неколцина Ботеви четници, които тръгват по пътя на четата.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez