*

ПОЧЕТНИ ИЛИ „ПОЧТЕНИ“ ГРАЖДАНИ НА ВРАЦА?

|
ПОЧЕТНИ ИЛИ „ПОЧТЕНИ“ ГРАЖДАНИ НА ВРАЦА?

Враца, май, ще се окаже градът с най-много почетни граждани на глава от населението. От ден на ден званието се обезценява, а някои от предложенията са повече от смехотворни. Въпреки това, по сегашните правила е достатъчно да имаш инициативен комитет /около 10-ина приятели/, които да внесат това предложение в общинския съвет.  Оттам-нататък е още по-лесно – мнозинството вдига ръка „за” и готово.

По тази схема от 1945 година досега Враца има сума ти почетни граждани. Само за сегашното майско заседание на общинския съвет са предложени нови 6-има за тази титла. Само за сравнение – София има 128 почетни граждани. Във Виена, където това звание се присъжда от 1797 г. почетните граждани са 162-ма, в Берлин – 130, а в Санкт Петербург – 38, в Москва – 25.

Какво означава да си почетен гражданин на Враца? Пари за  това  се дават, като на помияри, 1000 лева щото явно или наследниците на покойните номинирани, които ще получат парите са бедни, социално слаби и социално изключени, както и живите номинирани нямат морал или почтеност да признаят пред обществото, че да получават пари за титла не е признание, а подигравка. Никъде в света за почетни звания и титли не се дават пари, а морални награди под формата на плакети, медали и грамоти. И за живите носители е участието им в специални церемонии на Общинския съвет или кмета. За качествените критерии пък на номинираните просто е смешно да се говори, камо ли да се разискват в общинските комисии. Хора, които не са имали семейство, свестен личен живот и спорни наследници се пробутват на общинските съветници да гласуват за тях, щото лобито предложило ги за такива е дало някъде пред някой "обет" за вярност, че ще ги пробута. Заслугите пък, които би трябвало да имат самите номинирани към Враца, се свеждат  до стриктното им получаване на заплатицата през годините, без да критикуват официалната власт в лицето на БКП, ДКМС, профсъюзите или властимащите и нищо повече. Тези хора почти не са познати извън квартала, в който са живели, а би трябвало да са или хора институции - работили за създаването на няколко поколения врачани, носещи славата на града ни в България и Европа, или да са признати на европейски и световни форуми със своите постижения. Почетните граждани на Враца се множат като гъби след дъжд, а Враца вместо да просперира, става все по-зле и по-заобикаляна от всички авторитети. В момента на 1000 врачани се падат по двама почетни граждани. Ако званията не бъдат пресявани по-внимателно, те не само ще загубят стойността си, а след 2-3 години може да се окаже, че всеки общински съветник и кмет е почетен гражданин, че всеки организатор на спортно мероприятие или войник от казармата е почетен гражданин, докато всеки десети врачанин стане почетен гражданин, щото ша дават по илядо лева, коментират врачани.

А за да стане човек носител на званието "Почетен гражданин на Враца", на почит трябва да са  качества, като чувство за дълг, честност, доблест, родолюбие и жертвоготовност в името на Отечеството. Но от средата на миналия век досега, ценностната система в българското общество се промени. В днешни дни тези качества са чужди на обществото, те все по-рядко се въплъщават в дела и остават като думи, изпразнени от съдържание.

Във Враца е имало и има достойни граждани. Всеки един от тях е бил уважаван като човек и професионалист и е държал да бъде ПОЧТЕН ГРАЖДАНИН НА ВРАЦА, а не "почетен" до края на дните си. Със своите дела повечето от тях са надраснали времето си и формалното им поставяне в един списък с над 100 души не означава оценяване на направеното от тях, защото подобна оценка може да бъде дадена само от историята. Достойните врачани днес считат, че съхраняването на паметта на честни, почтени и достойни граждани трябва да става не чрез вписването им в един формален списък, а чрез съхраняване и предаване на идните поколения на носените от тях ценности – чувство за дълг, честност, всеотдайност в работата и готовност да забрави себе си за благото на другите.

Никола ИЛИЕВ


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez