*

ПЛЬОРНИШОНЩИНА – ИЛИ ЗАЩО ЗА ВРАЧАНИ СНЕГЪТ Е ТЕЖКО МАНТАЛИТЕТЕН ПРОБЛЕМ?

|
ПЛЬОРНИШОНЩИНА – ИЛИ ЗАЩО ЗА ВРАЧАНИ СНЕГЪТ Е ТЕЖКО МАНТАЛИТЕТЕН ПРОБЛЕМ?

Французите имат една много хубава дума за такива оплаквачи от всичко – PLEUNICHEUR. Мрънкало някакво. Народ от пльорнишони – това са някои врачани. Не съм черноглед и нямам намерение да насаждам безнадеждност. Опитвам се да запаля огън. Надигам глас, защото храня надежди. Ако нещо съм научил в живота си, то е следното: доникъде няма да стигнем, ако се отдръпнем и чакаме някой друг да предприеме нещо. Снегът през зимата не може да е новина, у Враца обаче не само, че е, а е и новина с размерите на малка истерия. Всяка снежинка е идеална предпоставка за новинарски шок и ужас. Сещате се, че сняг не вали само в България, или само у Враца, нито поради уникалната ни природа и географско местоположение снегът е нещо по-особено от този по останалия свят.

Друг е проблемът на врачани и той е тежко манталитетен!

Когато във Великобритания има задръстване, автомобилите се изчакват. Британците са известни с това, че чакат на опашка за какво ли не. Всички знаят, че тръгнат ли в час пик, ще закъснеят - няма клаксони, няма мазни псувни. Търпение и информация. Все пак британците са пословични със своя ред. Германците - с дисциплината, затова и тях трудно можем да вземем като пример за поведение в ситуация на снежни кризи. На тарикат-българин обаче такива не му минават. Той първо е спестил от гуми, защото на „чист асфалт" - зимните гуми са си „чиста минавка" (както пише в автомобилните форуми), а и "те на него ли ще му кажат"! И второ - е със самочувствието, че от него по-добър шофьор е само Хамилтън и то не винаги. Паркиралите пък на улицата не им трябва чиста улица - техното мото е кмета да са опраа! Въобще всичко щеше да е наред, ако не бяхме българи и не бяхме във Враца. А докато сме такива, ще си чупим главите сами.... Едно от нещата, които научаваш, когато живееш достатъчно дълго, е да отличаваш истинските проблеми от тези, които са ти проблеми, само когато си добре. Повечето врачани го научават след като разберат истината за снегопочистването от нежурналисти. Има ли в тези тежки зимни дни във Враца спрели тролеи и таксита от непочистени улици, има ли необслужени от болниците, училищата, детските градини, гробищата, съда, големите хранителни и търговски вериги от непочистени улици? Не, няма! Аман от мрънкачи! ВАЛИ СНЯГ, НЕ БИЛО ПОЧИСТЕНО МРЪН, МРЪН. По "Пробива" през деня е гезме от народ, като през лятото, въпреки че температурите са -10, -12 градуса. Но не видях и много да са излезли да изчистят пред собствената си врата или гараж. МИНАВАТ СНЕГОРИНИ НА ВСЕКИ ПОЛОВИН ЧАС, НО СЛЕД тях пак натрупва сняг. Освен журналистите да почнат да реват, че някои врачани за четвърти път си чистят колата и все е натрупана. АМИ ДРАГИ ПЛьОРНИШОНИ ЗИМА Е, ВАЛИ СНЯГ, НЯМА НАЧИН И ДА НЕ НАТРУПВА.

През лятото, ако завали дъжд /нечувано!/ възбудени репортерки тичат да ни уведомят дали мазето с бурканите на баба Цена, дето си е направила къщата без план и основи на брега на мизийска бара, не се е наводнило. Други техни колежки тичат да видят дали мостчето над барата в долната махала не е отнесено, мамка му ако не е, какъв репортаж ще да е това! Сега хленч и вой за падналия снежец през януари /невиждано!/ – вбесени шофьори, разгневени ползватели в мрежата пред лаптопа вкъщи. Сякаш и през лятото не закъсват със скапаните си гуми, свещи, акумулатори ... Очаквам да започнат сводките от "Спешна помощ" във Враца колко старци, дето и през юли едва ситнят по пътя и колко кифли дето и през януари обуват ботушки с токчета са се подхлъзнали на тротоара. Световни новини! Аман от мрънкалници, аман от журналисти спецове по бедствията.

В света има много по снежни места, с истински сняг, с истинска зима – Алпите, Канада. Там хората плащат много по солени данъци, но първата им работа сутрин е да грабнат лопатата и да изчистят снега в двора, пред къщата, на улицата, пред магазина. Във Ванкувър, където е необичайно да вали сняг през зимата, една зима валя! Покривът на спортната зала, неизчислен за натоварване със сняг рухна. Стръмните улици от океана нагоре станаха пързалки, недостъпни за градския транспорт, движението спря напълно, градът се парализира, обявиха ваканция. Някой да е мрънкал, да е псувал кмета? Не, никой! Такъв "съзнателен" не се е намерил. Всички излизат да чистят радостно възбудени /като български журналистки пред Бойко Борисов/, въпреки големите данъци в Канада. Някои хора даже бяха много щастливи от ситуацията – взеха самолета и отидоха за три дни до Акапулко на слънце. А на север, в Аляска, чистят сами дори железопътните линии, ако се наложи.

А врачани? Реваха за сняг, сега реват от сняг. Журналистите бяха изненадани че до нова година няма сняг - сега са изненадани от 20 см. сняг Врачанската музовирщина и жълтопресие /ПЛьОРНИШОНЩИНА/ е крайно време да се отърсят от комплексарския си манталитет и да приемат веднъж завинаги, че природата е по-силна от човека и като се излезе на улицата или се тръгне на път, да имат и своята отговорност. И да се научат какво да правят със себе си според мястото и сезона за да не насаждат БЕЗНАДЕЖДНОСТ и ОТЧАЯНИЕ у врачани.

Илиян НИСТОРОВ - икономист


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар