*

ПЕТЯ И КАЛИН СА МЛАДОЖЕНЦИТЕ НА СЕВЕРНЯШКАТА СВАТБА ТАЗИ ГОДИНА

|

Двойката, която избра да се венчае сред красивата природа на Врачанския Балкан на 4-ия Национален фолклорен събор "Леденика", са Петя от Самоков и Калин от Враца, съобщи днес кметът на града.

Младоженецът работи в Европейския парламент в сферата на регионалното развитие и европейския бюджет. Петя е от Самоков и се занимава с проекти на Европейската комисия в областта на климатичните промени. И двамата в момента работят в Брюксел. Решават да сключат брак, след като узнават за автентичното пресъздаване на Северняшката сватба по време на фолклорния събор „Леденика“. И двамата обичат планините и прекарват свободното си време сред природата. Затова и идеята да се оженят в сърцето на Врачанския Балкан, под открито небе и сред любимите скали, ги привлича веднага. За тях връзката с родните места и българските традиции изглеждат много по-ценни и по-нужни, именно защото са на 2,100 км от България.

"Това са млади хора и патриоти, за които се надявам досега с нашите красиви традиции, да стане стимул да се завърнат да работят и жовеят в родината", каза кметът Калин Каменов и посочи, че двамата дори се сгодили във Врачанския Балкан. 

Пресъздаването на автентична Северняшка сватба е част от Национален фолклорен събор "Леденика". Ритуалът ще се състои на 23-ти юни от 12:00 ч. 
Неговото начало ще бъде дадено с грандиозното изпълнение на Националната гайдарска асоциация, неповторимата Валя Балканска и Петър Янев.

За гощавката на Севернашката сватба досега са се записали над 700 души, като приемът на желаещи е още отворен, уточниха от Община Враца. 

   


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez