*

ПЕТЯ АВРАМОВА: НАД 50 МЛН. ЛЕВА СА ОТПУСНАТИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА ОБЛАСТ ВРАЦА ПРЕЗ 2017 ГОДИНА

|

Повече от 50 млн. лева са отпуснати от правителството за област Враца само през 2017 година. Това съобщи по време на пресконференция с медиите народният представител от ПП ГЕРБ инж. Петя Аврамова. Тя направи отчет за дейността си и определи 2017 година като успешна за област Враца, особено по отношение на инфраструктурните проекти. Петя Аврамова припомни декларираната подкрепа от премиера Борисов, зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, вицепремиерът Томислав Дончев и транспортния министър Ивайло Московски  за изграждането на пътя Мездра – Ботевград. Предвижда се пътят да бъде разширен с по една лента и в двете посоки, като се очаква в началото на 2018 г. ще бъде възложен инженеринга на участъка и осигурен ресурс за изпълнението му.

„Реализирането на този проект е от изключително значение за областта ни, защото означава не само по-добра инфарструктура, той означава че ще бъде изпълнен първия етап на скоростния път Видин – Ботевград, който ще „отвори“ региона ни към бизнеса. Надяваме се по този начин да можем да привлечем инвеститори и да открием нови работни места. Смятам, че избирането ми за зам.-председател на Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление беше знак и за Врачанска област, че към нея ще има специално отношение, особено по отношение на инфраструктурните проекти”, допълни Петя Аврамова.

По време на пресконференцията тя запозна представителите на медиите с усвоените средства и стартиралите инфраструктурни проекти, сред които е и дългоочаквания ремонт на пътя Враца – Леденика. Финансиране на дейностите на стойност 14 млн. лева беше осигурено миналата година по ОП „Региони в растеж”.

„В най-скоро време едни от основните пътни артерии във Враца бул. „Христо Ботев” и „Крайречен булевард” ще бъдат ремонтирани", като и пътя до пещера „Леденика”. Това е голяма стъпка в правилната посока за обновяване на пътната инфарстсруктура в общината ни, а освен това ще подпомогне и развитието на туризма. Този ремонт определено е един от изпълнените ангажименти на ГЕРБ към общината ни. Благодарение на осигурените от правителството 14 млн. лева през миналата година се осъществи дългоочакваният ремонт на бул. „Васил Кънчов”. Приключва ремонтът и на пътя Враца – Криводол, като общата сума за извършването му е в размер на 6.3 млн. лева.”, подчерта Аврамова.

През 2017 година са реализирани още редица проекти, сред които детски парк в Козлодуй за на стойност 500 000 лв. Отпуснати са и 2 млн. лева за ремонт на пътища в Община Враца и 11 млн. лева за ремонт на държавни пътища в област Враца.

В края на годината с Постановление на Министерски съвет са отпуснати допълнителни целеви средства на редица общини и държавни институции. В постановлението с 3 536 348 лв. са включени 7 общини от врачанска област – Борован, Хайредин, Враца, Бяла Слатина, Козлодуй, Криводол и Мездра. 860 821 лв. са по бюджета на Козлодуй за ремонтни дейности в две детски градини и за ремонт на ул. „Хаджи Димитър”. 860 000 лева са отпуснати за рехабилитация на асфалтова настилка по улици в гр. Бяла Слатина, селата Попица и Търнава. Пари за ремонт на улици получават и общините Хайредин – 200 000 лева, Криводол – 600 000 лева, Мездра – 416 348 лева и Борован – 300 000 лева. 

„Особено важни за мен са отпуснатите средства за Згориград, по искане на кмета Асен Петров, по мое настояване и най-вече със съдействието на зам.-председателя на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов. Парите вече са в сметката на община Враца и с тях ще се изгради футболно игрище в двора на училището. Предстои да се обнови и бившият физкултурен салон на училището в Згориград, който ще бъде използван като спортна зала. Дейностите включват ремонт на покрива, смяна на дограмата и вътрешен ремонт на помещението. Предвидено е отопление, така че всички младежи да могат да спортуват и през зимния сезон. Фактът, че са отпуснати средства за много общини, които имат кметове от различни политически сили показва отново, че политиката на правителството на Борисов 3 е насочена към хората, а не към политиците”, подчерта Петя Аврамова.

„Един от големите проблеми, който остана нерешен, въпреки усилията, които продължаваме да полагаме е финансовото оздравяване на МБАЛ „Христо Ботев” – Враца. Отдавна предупреждавах, че ще се стигне до натрупването на огромен дълг, така че лечебното заведение да изпитва невъзможност да работи без финансова помощ отвън. За съжаление акционерно дружество, каквото е лечебното заведение, нямат възможност да бъдат подпомогнати с целеви средства от държавния бюджет. Търсихме варианти за отпускане на кредит, извършено беше и преструктуриране. В момента провеждаме срещи с новия екип на Министерството на здравеопазването, като имаме уверение, че МБАЛ „Христо Ботев” – Враца ще получи подкрепа и ще търсим заедно решение на проблема с огромния дълг, който е натрупан. Сами знаете, че не сме единствената болница с подобни проблеми в страната и аз вярвам, че ще бъде намерено решение”, категорична бе Аврамова.

През 2017 година са проведени над 50 приемни дни в населените места от област Враца.  Най-често поставяните проблеми са свързани предимно със социални и битови проблеми, като съдействие за осигуряване на трудова заетост и информация за програмите на агенцията по заетостта и МТСП. „Винаги съм правила всичко по силите си да помогна за разрешаване на поставените от хората въпроси или съм ги насочвала към компетентните институции. Ще продължа да помагам и занапред”, заяви Петя Аврамова.

Народният представител Петя Аврамова е член на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и Комисията по енергетика в НС. Тя е работила по изготвянето на 42 законопроекта в двете комисии, съвносител е на няколко законопроекта и проекти за решение.  

Тя запозна представителите на медиите и с основните параметри на бюджета за тази година. Парите за образование и здраве са увеличени общо с над 771 млн. лв, като най-много ще бъдат повишени парите за образование с близо 390 млн. лева. Продължава стартиралото през 2017 година увеличение на възнагражденията на учителите в системата на средното образование, за да може до 2021 г. да се постигне предвиденото в управленската програма  двойно увеличение.

Петя Аврамова обърна внимание и на увеличените обезщетения за отглеждане на малко дете от 1 до 2 годишна възраст от 340 на 380 лв. през втората година на майчинството. Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане от 410 дни. Минималната работна заплата от 1 януари 2017 година се увеличи от 460 на 510 лева. Предвижда се от 1 януари 2019 година тя да бъде 560 лева, а от началото на 2020 година- 610 лева. От началото на годината минималните пенсии са 200 лева.

„С Бюджет 2018 правителството ясно показва, че спазва предизборните си ангажименти - запазваме нивата на данъчните ставки на корпоративните данъци и данъците върху доходите на физическите лица, които са едни от най-ниските в Европа. Приоритетите в Бюджет 2018 са свързани с продължаване на реформите в сектор „Образование”, социалната и здравна политика, отбраната и сигурността, както и провеждането на Председателството на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година”, каза в заключение Петя Аврамова.

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez