*

ПЧЕЛАРСКО ДРУЖЕСТВО “НЕКТАР” ПОДРЕДИ ИЗЛОЖБА-БАЗАР С УДИВИТЕЛНИ ПРОДУКТИ

|

За шестнадесета поредна година на 13 февруари пчеларското дружество „Нектар“ в Мездра спретна изложба-базар на мед и пчелни продукти по случай празника на пчеларите – Св. Харалампии (10 февруари).

Организатори бяха пчеларско дружество „Нектар“, община Мездра и Общинска служба „Земеделие“. В пчеларското изложение се включиха четирима от най-изявените пчелари в нашия край. Те представиха богато разнообразие от мед, в това число прополис, пчелен и цветен прашец, клей и прополисова тинктура. Най-възрастния сред тях беше 84-годишният Васил Георгиев – Кожухара, който заедно със сина Огнян и снаха си Росица имат 4 пчелина със 160 пчелни семейства, които отглеждат в Ослен Криводол, Мездра, и Лик, Иван Братинов с 20 кошера в Лютиброд и Горнокременския Веслец, Атанас Нанов – 15 бр. в с. Пудрия и Илия Иванов с 50 кошера в село Лютиброд.

За мото на изложението отново бяха използвани поучителните думи на гениалния Алберт Айнщайн: „Спасим ли пчелите, спасяваме и себе си“.

На откриването на изложбата присъстваха зам.-кметът на Общината инж. Николинка Кътовска, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, секретарят на Общината инж. Светлана Мицева, началникът на Общинска служба „Земеделие“ Петьо Мазнев и общинския съветник Галя Василева. По стар обичай те опитаха пита с мед.

Инж. Кътовска поздрави пчеларите за техния всеотдаен труд, като им пожела благодатна година и плисна менче с вода за успех.

Иван Братинов награди с благодарствена грамота зърнопроизводителя от Долна Кремена Пламен Цолов за проявените грижи по опазване на пчелите и пчелите и пчелните семейства. Галя Василева съобщи за гражданската инициатива на група съветници под наслов „Да спасим пчелите“, целта на която е да се засадят стотици медоносни дървета през годината.

Присъстващите на изложбата имаха възможността да опитат богата селекция от липови, акациеви, манови и билкови видове мед, както и продукти, направени по специални семейни рецепти.

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez