*

ПАВОЛЧЕ Е ДОМАКИН НА ПЪРВИ ФЕСТИВАЛ НА ПАТРИОТИЧНОТО ТВОРЧЕСТВО

|
ПАВОЛЧЕ Е ДОМАКИН НА ПЪРВИ ФЕСТИВАЛ НА ПАТРИОТИЧНОТО ТВОРЧЕСТВО

Първи фестивал на патриотичното творчество „С ботевски пламък в сърцето” ще се проведе в село Паволче и с него ще се отбележат 10 години от поставянето на възпоменателния знак на Кървавия камък”, в памет на загиналите ботеви четници в местността „Бигора”. Пъстрият празник ще се състои на 18 май, от 10:00 ч., в двора на ОУ„Христо Ботев”.

Фестивалът е част от проявите, посветени на 143-тата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Организатори на събитието са Народно читалище „Фар 1930” с. Паволче и кметството на населеното място. Провежда се с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ към Общински съвет-Враца.

Първият фестивал на българската патриотична песен, есе и стихове, посветени на българските възрожденци, загиналите за свободата и в името на България, има конкурсен характер. До момента са постъпили над 60 заявки за участие от 22 читалища от общините Враца, Борован, Бяла Слатина, Вършец, Мизия и Мездра, групи и състави от училища от Враца, Бяла Слатина и село Девене, както и от Клуба на пенсионера „Шарено герданче“.

Близо 300 ще са участниците в патриотичната надпревара, които ще се състезават в три категории:

  • „Есе” на тема „С Ботевски пламък в сърцето“ и заявка са подали 11 любители на словото от Общините Враца, Велико Търново и Бяла Слатина;
  • „Изпълнение на патриотично стихотворение”. В тази категория ще се включат 22 ученици, които ще декламират произведения от и за Ботев;
  • „Патриотична песен” и в този раздел ще се състезават 10 индивидуални изпълнители и 18 групи.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez