*

„ПАТРИОТИТЕ“ ОТ ВМРО НАРУШАВАТ ЗАКОНА, КМЕТЪТ НИКОЛАЙ ИВАНОВ СИ ТРАЕ

|

„Патриотите“ от ВМРО и НФСБ са опънали предизборни транспаранти из целия град в нарушение не само на Изборния кодекс, но и на заповед на кмета на община Враца, издадена на 01.09.2014 година. Въпреки това, Николай Иванов си трае.

Сигнали за нарушението подадоха жители на Враца, възмутени от безпардонността на „патриотите“, чиито водач на листата е не кой да е, а заместник кметът Красимир Богданов.

Проверка в сайта на РИК – Враца показа, че подобен сигнал до комисията е внесъл и водачът на листата на партия „Атака“ Венцислав Лаков.

Той е сезирал Районната избирателна комисия за нерегламентирана предизборна агитация, която се изразява в поставяне на транспаранти на коалиция НФСБ – ВМРО в нарушение на закона. Работна група от трима представители на РИК е извършила проверка и е установила, че със Заповед № 1421 от 01.09.2014 г. на кмета на Община Враца в съответствие с изискванията на чл. 183, ал. 3 от Изборния кодекс и Решение №  722-НС от 15.08.2014 г. на ЦИК са определени местата за поставяне на агитационни материали на територията на община Враца по време на предизборната кампания за  изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г. В заповедта изрично е посочено, че агитационни материали - плакати, афиши, съобщения и други се поставят на специални информационни табла като са указани и точните места, на които се разполагат таблата.  Освен това в същата заповед е изрично забранено поставянето на агитационни материали на места, общинска собственост, които не са упоменати в заповедта.

Констатациите обаче сочат, че транспарантите на коалиция ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ - НФСБ И ВМРО са закрепени на стълбове за улично осветление, дървета, както и на стълбовете на „Тролейбусен транспорт“, т.е. именно на непозволените места.

Районната избирателна комисия е възложила на  кмета на община Враца да предприеме действия по премахване на транспарантите съобразно изискванията на чл. 186, ал. 1 от ИК.

До момента това не се е случило. Едва ли ще се и случи. Редно е обаче избирателите да знаят що за „патриоти“ и „родолюбци“ ги облъчват от транспаранти и плакати. Що се отнася до Николай Иванов, по-скоро ще ни изненада, ако спазва законите. 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez