*

ПЪРВАТА ЛЕКЦИЯ ЗА МЕДИЙНА ГРАМОТНОСТ ПО „ПРОЕКТ 48” - СЪВМЕСТНО С БИБЛИОТЕКАТА ВЪВ ВРАЦА

|
ПЪРВАТА ЛЕКЦИЯ ЗА МЕДИЙНА ГРАМОТНОСТ ПО „ПРОЕКТ 48” - СЪВМЕСТНО С БИБЛИОТЕКАТА ВЪВ ВРАЦА

Първата лекция на тема медийна грамотност в рамките на „Проект 48” ще се проведе онлайн, съвместно с Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца. Лектор на информативното събитие с отворен достъп ще бъде Александър Кръстев, създател на „Аз чета”, които заедно с Читалище.то са инициатори на проекта. Всеки с интерес към събитието може да гледа излъчването на живо на Facebook страницата на Библиотеката и да задава въпроси - на 16 февруари, вторник, от 18:00 часа.

 

Лекторът Александър Кръстев е специалист по комуникация и блогър с близо 15-годишен опит. В рамките на неговата лекция зрителите ще научат как функционират медиите и какво е качествена журналистика, какво е и какво не е новина, как да различават и да се предпазват от фалшивите новини, защо и как се създават фабрики за тролове. Ще бъде обърнато внимание на това има ли как да се измъкнем от непрестижното 111-о място по свобода на медиите и на ролята на книгите за повишаването на медийната ни грамотност.

 

„Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца работи активно по темата за медийната грамотност през последните 3 години, а акцентът ни винаги е бил главно към децата от начален курс. Този път обаче решихме да насочим вниманието и към младежите, и възрастните хора, защото те реално имат най-голяма потребност от знания и умения, за това как да се информират правилно - да подбират правилните източници, как функционират реално медиите, как да разпознават фалшивите новини и защо книгите са толкова важни при формирането на медийната грамотност”, казва директорът на РБ „Христо Ботев” - Враца Силвия Павлова „Това са и основните цели, които си поставя „Проект 48“. Затова веднага щом стартираха онлайн срещите, решихме да поканим Александър Кръстев с първата публична онлайн лекция по темата”, допълва тя.

 

Започнаха и месечните срещи с журналисти и експерти в областта на медийната грамотност, част от „Проект 48”. Гост в първата беше журналистката Доника Ризова, а организаторите на проекта обещават да анонсират следващия експертен гост скоро.

Продължава и набирането на средства в подкрепа на „Проект 48” в Platformata.bg. Те ще бъдат използвани за финансиране както на издаването на книгата на Оруел „1984”, така и за отворените онлайн лекции за медийна грамотност и фалшиви новини в партньорство с различни библиотеки в страната.

 

Повече информация за инициативата може да бъде открита и на официалния ѝ сайт Project48.net


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez