*

ПЪРВА КОПКА ЗА РЕКОНСТРУКЦИЯТА НА ЦЕНТРАЛНАТА ЗОНА ВЪВ ВИДИН

|
ПЪРВА КОПКА ЗА РЕКОНСТРУКЦИЯТА НА ЦЕНТРАЛНАТА ЗОНА ВЪВ ВИДИН

На официалната церемония „Първа копка“ по проект „Основна реконструкция на централна пешеходна зона в гр. Видин“ присъстваха кметът на Общината Огнян Ценков, областният управител Албена Георгиева, председателят на Общинския съвет Генади Велков, Видинският митрополит Даниил, арх. Ангел Недялков – главен архитект на Община Видин и ръководител на проекта, представители на фирмите, които изпълняват строително-монтажните работи, строителния надзор и външната техническа помощ, много гости и граждани. Събитието се проведе в близост до входа към Центъра за услуги и информация в административната сграда на Община Видин.

Огнян Ценков приветства присъстващите и заяви: „Поставяме началото на един изключително важен и полезен проект за Видин. Защото с неговото изпълнение не само ще променим визията на централната част на града и тя ще стане още по-привлекателно място за гражданите и гостите, но и ще създадем по-комфортна, безопасна и достъпна среда. Сигурен съм, че заедно с Изпълнителя на строителните дейности на обекта и с останалите участници в процеса на реализиране на проекта, ще успеем да преодолеем възникналите предизвикателства и ще решим всички проблеми“. Той призова гражданите да проявят разбиране и търпение, докато се осъществяват дейностите по проекта, като увери, че неудобствата ще бъдат ограничени до минимум и ще бъде направено необходимото, за да могат и търговците, и работещите в района на строителните дейности, да изпълняват своите задължения. Видинският кмет изрази убеждението си, че с реализирането на проекта ще се преобрази центъра на нашия град, като подчерта неговата характерност и уникалност. А изграждането на новата пешеходна зона ще се впише в архитектурния ансамбъл на прилежащите сгради. Ще се обособят места за отдих, зелени територии, ще се изгради енергоспестяващо осветление и ще се осигури видеонаблюдение. „Убеден съм, че всички жители на Видин ще бъдат възнаградени и ще се радват на прекрасния резултат“ – подчерта Огнян Ценков.

Тържествен водосвет за успеха на начинанието извърши Негово Високопреосвещенство митрополит Даниил.

След това кметът на Общината, заедно с областния управител, с арх. Ангел Недялков, с Момчил Борисов, изпълнителен директор на „ВДХ“ АД (Строител на обекта) и с Видинския владика направиха символична първа копка и по този начин бе даден старт на строителните дейности.

        Проект „Основна реконструкция на централна пешеходна зона“ се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, в рамките на Приоритетна ос 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие" на Оперативна програма "Региони в растеж", схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020-Видин". Той е на обща стойност 11 954 145 лв., от които 9 689 660 лв. европейско финансиране, 1 709 940 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет и 554 545 лв. съфинансиране, осигурено от Община Видин.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez