*

ПАМЕТТА Е ЖИВА - ВРАЦА ОТБЕЛЯЗА 111-ТАТА ГОДИШНИНА ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

|

С тържествен ритуал по издигане на Националното знаме започна церемонията по отбелязването на 111-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

На обновения емблематичен площад „Христо Ботев“, гражданите и гостите на града се докоснаха до историческите събития от 1908 г. и отдадоха почит на героите, посветили живота си на Свободата и Независимостта. Камбанен звън провъзгласи годишнината от прокламирането на Манифеста, който беше прочетен от актьора на Драматично - куклен театър – Враца Борислав Борисов.

На церемонията присъстваха Министърът на регионалното развитие и благоустрйството инж. Петя Аврамова, кметът на Община Враца Калин Каменов, народните представители Красен Кръстев и Красимир Богданов, председателят на Общински съвет – Враца Румен Антов, общински съветници, заместник областният управител Мирослав Комитски, заместник-кметовете на Община Враца Петя Долапчиева и Мария Попова, ученици, учители и общественици.

Слово за историческия акт и неговото значение произнесе областният управител Малина Николова. Тя припомни фактите, довели до това дръзко дело, поставило България наравно с другите европейски народи.

„С обявяването на Независимостта на България се изкачва последното стъпало по трудния път към утвърждаване на българите като нация, която има своята светла история и култура. Но истински значимото, което идва с датата 22 септември 1908 г. е всичко онова, за което се бори и живее изстрадалият български народ – Свободата.

Независимостта на България не е само 22 септември!

Независимостта е олицетворение на всеки миг в будната ни историческата памет до днес. Тя съхранява родолюбието, саможертвата и идеалите на националните ни герои, паднали за Свободата на България.

Вече 111 години, Независимостта ни дава самочувствието като българи, защото това е историческото събитие, което постигаме с национално единство.

Истинският исторически урок, който трябва да помним и да предадем на идните поколения звучи тук, на този площад, с присъствието на най-свободолюбивата и независима историческа личност Христо Ботев и гласи, че успяваме единствено в мъдростта да имаме обща кауза и смелост да я отстояваме. Това е и заветът на нашите първи държавници - да бъдем единни, почтени и достойни в помислите и делата си. Независимостта е свобода и привилегия, отговорност и задължение, символ на държавното начало.

Нека съхраним своята богата култура и история, която всеки от нас носи в себе си и да предадем на съвременното българско общество идеалите и ценностите – родолюбие и национално самочувствие“, отбеляза в словото си Малина Николова.

Празничната програма продължи с изпълнение на Хор при СУ „Отец Паисий“ – Враца с диригент Момчил Томов, Представителен танцов състав „Хемус“ при Община Враца и Духов оркестър при НЧ „Развитие“ – Враца. Стихове за България поднесе Калин Костадинов. Благодарствен молебен за здраве и благополучие отслужиха иконом Аспарух Аспарухов и свещеници от Врачанска митрополия. Присъстващите на тържествена церемония получиха свитък с копие от Манифеста, прогласяващ Независима България.

В знак на признателност, пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez