*

ОТКРИВАТ ПАМЕТЕН ЗНАК ЗА АГРОНОМА-СЕЛЕКЦИОНЕР ТОДОР РАЧИНСКИ

|
ОТКРИВАТ ПАМЕТЕН ЗНАК ЗА АГРОНОМА-СЕЛЕКЦИОНЕР ТОДОР РАЧИНСКИ

По повод 90-годишнината от рождението на известния агроном-селекционер – Тодор Рачински ще бъде открит паметен знак за видния врачанин. Събитието ще се проведе на 4 юли /четвъртък/, от 10:00 часа, в градинката срещу сградата на читалище „Развитие“.

            Идеята за изграждането на постамента е на Община Враца, Общински съвет – Враца и Фондация „Тодор Рачински“. Паметният знак е изработен от триплекс, със закалено стъкло и представя биографията на създателя на 22 сорта пшеница.

            Отбелязването на 90-годишнината от рождението на агронома ще продължи с освещаване на монумента и среща под надслов „Спомени за Тодор Рачински“, която ще се проведе в Градската концертна зала, от 11:00 часа.

            На събитието ще присъстват роднини на известния врачански изследовател, представители на Фондацията, носеща името на селекционера и агрономи от страната.

            Тодор Николов Рачински е роден на 4 юли  1929 г. във Враца. След завършване на висшето си образование работи като агроном – ръководител на Сорто-изпитателния участък, където събира и изучава над 500 местни форми пшеница. За периода от 1959 до 1975 г. извършва близо 4000 междусортови кръстоски, в резултат на които е създаден значителен по обем селекционен фонд. В периода 19701979 г. Рачински и ръководеният от него колектив създават 22 сорта пшеница. Високата класа на тези сортове е демонстрирана в международното сортоизпитване, организирано и ръководено от университета в Небраска, САЩ.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez