*

ОТБЕЛЯЗВАМЕ 170 ГОДИНИ ОТ МЪЧЕНИЧЕСКАТА СМЪРТ НА ВРАЧАНСКИЯ ЕПИСКОП АГАПИЙ

|
ОТБЕЛЯЗВАМЕ 170 ГОДИНИ ОТ МЪЧЕНИЧЕСКАТА СМЪРТ НА ВРАЧАНСКИЯ ЕПИСКОП АГАПИЙ

На 13 октомври се навършват 170 години от мъченическата смърт на Врачанския епископ Агапий. По този повод, в тази неделя, в храма “Св. Възнесение” във Враца, след светата Литургия, ще бъде отслужена панихида. Богослуженията ще оглави Врачанският митрополит Григорий, а в тях ще вземат участие и свещеници от града. Врачанската света митрополия приканва вярващите християни да вземат молитвено участие в архиерейската света Литургия и в отбелязването на годишнината от кончината на епископ Агапий.

         Агапий е роден в солунското село Колиндър около 1790 г. Назначен е за епископ във Враца през 1833 г. Враца е и мястото на неговата мъченическа смърт. Той загива на 13 октомври 1849 г., убит от турчин в храма “Св. Възнесение”, където и до днес е гробът му.

         Епископ Агапий Врачански бил щедър дарител на църкви и училища. По негова инициатива се откриват първите девически училища във Враца и Плевен. С неговото спомоществователство отваря врати и първото училище в родното му село. Епископ Агапий подпомага възстановяването на храма “Св. Възнесение” във Враца. В знак на признателност и заради мъченическата му смърт врачани го погребват в централната част на същия храм, пред самия олтар, което се прави изключително рядко.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez