*

ОТ ПОНЕДЕЛНИК ЗАПОЧВА РАЗДАВАНЕТО НА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ НА УЯЗВИМИ ЛИЦА И СЕМЕЙСТВА ОТ ГР. МЕЗДРА

|

В изпълнение на Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане 2020, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещи се лица, от 20 септември 2021 г. (понеделник) в Общинския център за социални услуги и дейности (ОЦСУД) - гр. Мездра ще започне раздаването на индивидуални пакети с хранителни продукти на правоимащите лица и семейства.

С хранителни продукти ще бъдат подпомогнати 469 уязвими лица и семейства от гр. Мездра - 377 едночленни и двучленни и 82 тричленни и по-големи семейства, информира Наталия Христова-Горанова, директор на комплекса и председател на Общинския съвет на Българския Червен кръст (БЧК).

Раздаването на пакетите на правоимащите лица в съставните села на общината ще бъде извършено по график от 12 октомври до 12 ноември. Всеки правоимащ ще получи полагащите му се продукти срещу документ за самоличност и подпис.

Едночленните и двучленните семейства ще получат по един малък хранителен пакет с общо тегло 17.540 кг, а тричленните и по-големите семейства - по един голям хранителен пакет с общо тегло 27.690 кг. Всеки пакет съдържа 17 вида хранителни продукти: брашно, захар, олио, ориз, леща, спагети, лютеница, конфитюр, както и 9 вида консерви: зелен фасул, домати, грах, зрял боб, гювеч, говеждо месо, говежди кюфтета, пиле фрикасе и риба.

Категориите правоимащи лица са следните:

• Лица и семейства, подпомагани по Наредба № РД-07-5 от 2008 г. за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2019/2020 г.;

• Майки (осиновителки), които получават месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година по реда на чл. 8, ал. 1 и 5 от Закона за семейни помощи за деца (ЗСПД) към м. юли 2021 г.

• Лица и семейства, получили еднократна помощ за ученици в първи клас по чл. 10а от ЗСПД за учебната 2020/2021 г.;

• Лица с над 90% степен на увреждане, с определено право на чужда помощ, които имат ниски лични доходи от пенсия (до 369 лв.) и получават месечна добавка за социална интеграция по чл.70 от Закона за хората с увреждания към м. юли 2021 г.;

• Лица и семейства, които получават месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане по реда на чл. 8д от ЗСПД към м. юли 2021 г.;

• Лица и семейства, получили еднократни или месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция, отглеждане на дете при близки и роднини и в приемни семейства по реда и условията на Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето към м. юли 2021 г., а по отношение на еднократните помощи - за периода 01.01.2021 - 31.07.2021 г.;

• Лица и семейства, инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства, както и лица и семейства, получили финансова подкрепа във връзка с Covid-19, подпомогнати с еднократна помощ по реда на чл. 16 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, въз основа на установеното индивидуално ниво на материално лишение за периода 01.01.2021 г.-31.07.2021 г.

Списъците на подлежащите за подпомагане лица се изготвят и предоставят на БЧК от Агенцията за социално подпомагане, която е и Управляващ орган на Оперативната програма.

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez