*

ОСВЕТИХА ОБНОВЕНИЯ ИКОНОСТАС НА ХРАМ “СВЕТИ ДИМИТЪР” В СЕЛО ЧЕЛОПЕК

|

Обновеният иконостас на храм „Свети Димитър“ в с. Челопек бе осветен днес от Отец Аспарух. Иконостасът е изработен от дърворезбаря Чавдар Антов от с. Меляне, община Георги Дамяново, а 15-те икони са нарисувани от Силвия Равнополска и Емилия Върбанова. Целият иконостас, на стойност 10 000 лева, е дарение от д-р Мирослав Найденов - ветеринарен специалист, бивш министър на земеделието и храните, политик и общественик, председател на Управителния съвет на Съюза за стопанска инициатива.

ЧЕЛОПЕШКИЯТ ХРАМ „СВЕТИ ДИМИТЪР“

На 24 март 2002 г. Врачанският митрополит Калиник прави първа копка на бъдещия храм „Свети Димитър“, в чест и памет на Св. Великомъченик Димитър Солунски, закрилник на с. Челопек. Само след 6 месеца, благодарение на доброволния труд на местните хора и на много дарители, на 26 октомври 2002 г. храмът е открит и осветен със света литургия от митрополит Калиник в съслужение със свещеници от Врачанската митрополия и митрополитския хор. Така се осъществява мечтата на челопчени да имат свой храм за молитва, тъй като в селото не е имало църква и жителите са ползвали за радостни и тъжни ритуали църквите в Паволче, Руска Бяла и Черепишкия манастир.
Идеята за изграждане на църквата възниква през декември 2001 г., по времето на тогавашния кмет на село Челопек Василка Манчева. Инж. Данчо Данчов изготвя проекта като дарение и осъществява строителния надзор. Съдействие оказва и главният архитект на Враца по това време, Тодор Тодоров, който дарява нова камбана. Иконостасът е изработен от фирма „Атамар“ в Паволче, а ценните икони са предоставени за временно ползване от митрополит Калиник.
Настоятел на храма е отец Аспарух от Врачанска митрополия.

През лятото на 2017 г. художниците-иконописци Силвия Равнополска и Емилия Върбанова изписват на стените в пълен ръст Св. Георги, Св. Димитър и Св. Василий, а през септември на 2018 г. и на Свети Иван Рилски. Иконата на св. Димитър е дарение от жителите на Челопек, а останалите са от частни дарители.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez