*

ОПИТЪТ НА УНИЦЕФ В МОНТАНА СЕ СПОДЕЛЯ И В ЧУЖБИНА

|
ОПИТЪТ НА УНИЦЕФ В МОНТАНА СЕ СПОДЕЛЯ И В ЧУЖБИНА

Монтана е първото място извън столицата , което д-р Джейн Муита – представител на УНИЦЕФ за България, посещава след встъпването си в длъжност преди две седмици. Поводът за това са  няколко съвместни проекта, в които община Монтана и детския фонд на ООН  си сътрудничат от 2012 година насам. На среща със заместник-кмета Тихомир Антонов д-р Муита определи визитата си като учебна и опознавателна.

Благодарение на общите ни усилия в града бяха открити детски център за застъпничество и подкрепа Зона Закрила, семейно консултативен център и център за майчино и детско здраве, уточни Антонов.  

Милена Харизанова –  програмен директор Закрила на детето в УНИЦЕФ представи пред журналисти основните насоки от програмата на организацията в България до 2022 година.

Тя уточни, че  моделът за включващо образование на фонда  се прилага в три детски градини в Монтана . Предстои доразвиването , оценката и стартирането му в училищата. 

Програмата работи структури като центъра за застъпничество и подкрепа Зона закрила – Монтана да бъде въведена в цялата страна..

Стана ясно, че опитът в работата на семейно-консултативният център в Монтана  вече е споделен в Перу.

 „Очакваме да продължим партньорството, за да се създадат подобни услуги в една много далечна от нас държава, със сходни проблеми”, каза още Харизанова

На журналистически въпрос за детските съдилища  Кремена Чобанова – програма Достъп на децата до правосъдие в УНИЦЕФ, отговори, че най-вероятно такива няма да има, но би трябвало да има специализирани съдебни състави. „Надяваме се да стане скоро”, заяви Чобанова и уточни, че това зависи от приемането на закона за отклоняване от наказателно производство или т.нар.  закон за детско правосъдие.  Проектът за него сега се намира в Министерството на правосъдието. Трябва да се направи предварителна оценка на въздействието и през есента да бъде внесен в Народното събрание.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez