*

ОНЛАЙН ИЗЛЪЧВАНЕ НА ОРАТОРИЯ „ХРИСТО БОТЕВ“ В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ФИЛХАРМОНИЧЕН ХОР „СВ. ОБРЕТЕНОВ“ И СИМФОНИЕТА-ВРАЦА, НА 6-ТИ ЮНИ ОТ 18.00 Ч.

|

Симфониета-Враца продължава онлайн излъчванията на знакови музикални събития, състояли се в градската концертна зала, в събота от 18.00 ч., на фейсбук-странциата си: https://www.facebook.com/VratsaSymphony/

На 6-ти юни от 18.00 ч. ще чуем онлайн едно от най-мащабните произведения, посветени на подвига на поета-революционер Христо Ботев. С участието на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ и Симфониета-Враца, под диригентската палка на Христо Павлов.

Премиерата на Оратория „Христо Ботев“ се е състояла в края на 80-те години на миналия век във Враца. Композиторът, Проф. Филип Павлов, създава мащабната творба с текст на поета Харалампи Харалампиев, носител на литературната награда за Ботева поезия на гр. Враца.

Врачани имаха възможност отново да се насладят на Оратория „Хр.Ботев” след трийсет години, по време на Ботеви дни 2019-та, в градската концертна зала.

 

Проф. д-р на изк. Филип Павлов

Композитор, пианист, педагог.

 

Завършва Българската държавна консерватория (днес НМА "Проф. Панчо Владигеров"] с пиано при проф. Мара Петкова и композиция при проф. Александър Райчев (1974). Специализира в Париж и участва в международен конкурс по композиция в Амстердам. Активно концертира като пианист в солови, оркестрови и камерно-ансамблови изяви. Изнася над 1000 концерта в страната и чужбина.

Има записи като солист и камерен изпълнител в Българското национално радио, Българската национална телевизия и за чуждестра нни фирми.

Преподава в НМА (пиано и композиция); ЮЗУ "Н. Рилски" (Благоевград) – доцент и професор (1998); ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий".

Носител на награди от конкурсите "Св. Обретенов", за камерна музика в Белград, клавирния конкурс "Сенигалия" в Италия, конкурс за композиция "Валентино Буки" в Рим и др.

Автор е на: симфонична и камерна музика; хорови песни; мюзикъли; оратории; кантати и вокални цикли; театрална музика; детски песни, много от които са включени в учебници по музика, нотни издания и др. Хоровите и камерните му произведения са изпълнявани многократно на фестивали, композиторски срещи и други форуми, в концертни програми в чужбина.

Получава научната степен “Доктор на изкуствознанието” за дисертационен труд на тема: “Система за проучване и оценяване на музикално творчество, създавано от деца – анализ и програмиране на възможното развитие в процеса на специализираното обучение”.От учебната 2008-2009 е гост-професор по композиция в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez