*

ОКОНЧАТЕЛНО: УЧЕБНАТА ГОДИНА ЗАПОЧВА ПРИСЪСТВЕНО

|
ОКОНЧАТЕЛНО: УЧЕБНАТА ГОДИНА ЗАПОЧВА ПРИСЪСТВЕНО

Нови правила и стратегии за началото на учебната година заради коронавируса. От образователното министерство предлагат три варианта на обучение - присъствено, електронно и дистанционно. Началото на учебната година ще е в клас.

Разминаване в учебното време, отпадане на кабинетната система и мерки за дезинфекция и дистанция ще бъдат част от мерките при организацията на учебния процес от септември.

Може да се избере и частичен вариант за прилагане на т.нар. стратегия за невзаимодействие между паралелките: например класовете от различните випуски да учат на различни етажи или в отделни сектори. Разделението може да бъде и между големите и малките ученици.

Прилагането на стратегията за невзаимодействие между паралелките обаче няма да бъде задължителна, а ще зависи от решението на ръководството на всяко училище според заболеваемостта.

В българските училища ще се прилага смесена система, по европейските модели. Основната форма на обучение е присъствената, но при смяна на обстановката ще се преминава към онлайн обучение, което вече има разработена система.

Красимир Вълчев - министър на образованието: Училищата ще имат готовност за превключване. Много вероятно ще се наложи такова превключване когато има сезонни грипни вируси. Както всяка година досега се излизаше в грипни ваканции. През идната учебна година надявам се да бъдат приети и в зала на второ четене промените в Закона за предучилищното и училищното образование, които да позволят да няма загуба на учебно време.

При възможност ще се въведе принципът на взаимодействие между паралелките. Ще е необходимо да има стая, в която да може да бъде изолирано дете, ако прояви симптоми.

Задължително ще бъде носенето на маски от учениците в общите закрити части на учебната сграда и училищните автобуси. В класните стаи обаче трябва да носят маски само учителите, за децата е по желание. Дезинфекцията, дистанцията и поддържането на хигиената е абсолютно задължително.

При доказана зараза учениците могат да преминат на дистанционно или електронно обучение.

Електронният вариант ще се разрешава и при хронични заболявания на децата, но и на родителите. Разработва се и трета форма - с дистанционно обучение. Близо 20 центъра в страната ще поемат желаещите ученици от различни области. Началото се очаква по-късно през есента.

Допълнителни средства са отпуснати и за предучилищна подготовка, а в 57 общини все още има недостиг на места.

Тодор Чобанов - зам.-кмет на София: Действително обаче по редица причини все още има родители, които очакват да получат място в тези системи. Трябва да правим, както сме го правили и ще правим занапред всичко възможно на всяко дете, на всеки родител, който желае да ползва тези услуги, да му се гарантира достъп до системата на детските градини и предучилищната подготовка.

В София в момента се строят 14 детски градини и ясли. Очаква се сериозна промяна в нормативите, за да се премахнат ограниченията за местата, в които може да се разполагат детските заведения.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez