*

ОКОЛО 30 ПЪРВОКЛАСНИЦИ ПОВЕЧЕ СПРЯМО МИНАЛАТА ГОДИНА ПРЕКРАЧИХА ШКОЛСКИЯ ПРАГ В ОБЩИНА МЕЗДРА

|

Близо 1 500 ученици ще се обучават през новата учебна година в 7-те училища на територията на общината

1 497 ученици, разпределени в 84 паралелки от I до XII клас, ще се обучават и възпитават през новата учебна 2021/2022 година в 7-те училища на територията на община Мездра. Спрямо миналата година в класните стаи влязоха 12 подрастващи повече.

Разпределението на учениците по учебни заведения е следното: СУ „Иван Вазов“ - 473 (2020/2021 - 469), ОУ „Христо Ботев“ - 350 (367), ИОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - 263 (254), СУ „Св. Климент Охридски“ (Зверино) - 174 (177), ПГ „Алеко Константинов“ - 146 (129), ПГ по МСС - 74 (71) и ОУ „Васил Кънчов“ (Моравица) - 17 (18).

Първокласниците са 140, което е с 29 повече в сравнение с м. г.: 57 в ОУ „Христо Ботев“, 37 в ИОУ „Св. св. Кирил и Методий“, 33 в СУ „Иван Вазов“, 12 в СУ „Св. Климент Охридски“ (Зверино) и 1 в ОУ „Васил Кънчов“ (Моравица).

Общият брой на осмокласниците е 118: 52-ма в СУ „Иван Вазов“, 39 в ПГ „Алеко Константинов“, 18 в ПГ по МСС и 9 в СУ „Св. Климент Охридски“ (Зверино).

Дванайсетокласниците, който напролет ще завършат своето средно образование, са 84: 53-ма в СУ „Иван Вазов“, по 16 в ПГ „Алеко Константинов“ и в СУ „Св. Климент Охридски“ (Зверино) и 12 в ПГ по МСС.

***

В най-голямото училище в общината - градското СУ „Иван Вазов“, новата учебна година беше открита с празнична програма, подготвена от възпитаници на учебното заведение. Гости на тържеството бяха кметът на Мездра Иван Аспарухов и Даринка Христова, ст. експерт по организация на средното образование в Регионално управление на образованието - Враца.

„Скъпи ученици, знам и вярвам, че мечтите могат да се сбъднат, ако се стараеш всеки ден, ако се трудиш неуморно и не се отказваш, каза в приветствието си директорът на СУ „Иван Вазов“ Мариела Горанова. Ако вярваш в себе си - така, както ние вярваме във вас. Вие сте орисани да живеете в интересни времена и всеки ден ще бъде ново приключение и предизвикателство. И точно в тази интересна година ще научите важни уроци, които няма да намерите в учебниците - как да бъдете добри и да помагате на другите.

Помнете, че училището не е сграда, а общността, където споделяте общи мечти, ценности, където ще се научите да мислите свободно и критично. Пазете традициите на нашето училище, умножавайте успехите му, уважавайте и почитайте всеотдайността на своите учители!“

„Днес е един прекрасен ден, не само защото времето е хубаво, заяви от своя страна кметът на Мездра Иван Аспарухов. Прекрасно е, че има такъв ден, в който можем да бъдем заедно, обединени от една обща цел - нашите деца да бъдат просветени, да бъдат знаещи.

Усилията на всички - на вашите учители, родители и ръководители, скъпи ученици, е да ви дадат тези знания. Ето защо от вас се иска да бъдете слънчеви като днешния ден, да бъдете искащи и търпеливи. Защото вие сте бъдещето.

Радостен съм, че сред нас са и най-малките - тези, които за пръв път ще прекрачат училищния праг. Те трябва да знаят, че по-лесно от началото няма, трудностите идват след това - но си заслужава.

Искам да пожелая на всички, които са част от образователната система в нашата община, „На добър час!“ За една по-добре уредена, просперираща България! На добър час!“

По традиция първият школски звънец призова в класните стаи най-напред първокласниците, водени от своите класни ръководители Венета Чобова и Борислава Иванчева.

По случай първия учебен ден Община Мездра подари на всички 140 първокласници илюстрованата книжка „Приказки за първолака“ с лично послание от кмета Иван Аспарухов.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez