*

ОБЩИНА МОНТАНА СЕ ПОБРАТИМИ С ИТАЛИАНСКАТА НОВИ ЛИГУРЕ

|
ОБЩИНА МОНТАНА СЕ ПОБРАТИМИ С ИТАЛИАНСКАТА НОВИ ЛИГУРЕ

Меморандум за сътрудничество бе подписан между кметът община Монтана Златко Живков и упълномощен представител на община Нови Лигуре Енцо Гарасино . Парафирането на акта стана в присъствието на делегати от италианския регион, общински съветници и представители на бизнес от Монтана.

Международните контакти бяха установени в рамките на европейски проект „Монтана – бизнес при открити врата” в който двете общини са партньори.

Община Нови Лигуре се намира в Северната част на Италия област Пиамонте. В района 10 общини са се обединили в Дестрито Новезе. 16-те души в състава на гостуващата у нас делегация са представители на 10-те. Сред тях има общински служители, собственици на малки и средни предприятия в сферата на селското стопанство, екотуризма, хотелиерството, градинарството, пивоварството и производството на сладолед.  В рамките на тридневното посещение то посетиха сродни по характер фирми в регион Монтана.

Европейският съюз е важен, но още по важни са отношенията, който развиват общините в този евросъюз, заяви при подписването на меморандума Гарасино. „Разбрахме, че в библиотеката в Монтана има секция с информационни материали за Нови Лигуре. Когато се приберем в Италия и ние ще направим същото за Монтана. Така хората от двете общини ще изградят представа един за друг, каза още Гарасино.

Ката част от страни-членки на Европейския съюз двете общини обмислят разработване на общ проект, чрез който да бъде стимулирано предприемачеството и развитието на малък и среден бизнес, заяви кметът Живков.

„Хората от Нови Лигуре вече минаха през периода, в които се намира Монтана сега, казва мениджърът на италианската община Мария Роса Серра. Вие имате древна история, но сте много млади в сферата на предприемачеството и ние можем да бъдем полезни с нашия опит. Управата в  Нови Лигуре започва да търси възможности за нови производства след западането на големите индустрии преди 15 години. Тогава е разработена е програма за подпомагане и развитие на малки фирми, с традиционни производства, които често са фамилни.

„Преди навлизането на индустриалните бири, всеки град в Италия си имаше бира собствено производство, разказва Маурицио Фава – бизнесконсултант. Мегапроизводителите  унищожиха малките фирми и с това унищожиха вкуса на нашата традиция в пивоварството. Сега то започва да се възражда. Вярно е, че една домашна бира струва 4 пъти по-скъпо от промишлено произведената, но започва да се продава и носи доходи на малките предприемачи, твърди Фава

Монтана и Нови Лигуре имат сродно географско положение. Средната работна заплата в италианската община е 1300 евро. Безработицата е между 8 и 10 процента и е по-висока сред младите хора. Другата възрастова група, която е засегната са хората над 50 години. Заради прослуженото време, което имат, наемането им е много скъпо, коментира Гарасино. В Италия този вид облагане на работодателя е по-високо, отколкото в други европейски държави.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez