*

ОБЩИНА МЕЗДРА ОРГАНИЗИРА ИНФОРМАЦИОННА СРЕЩА ЗА УЧИТЕЛИ И ДИРЕКТОРИ НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ ОТНОСНО ВАКСИНИРАНЕТО СРЕЩУ COVID-19

|

По инициатива на Община Мездра управителят на Многопрофилната болница за активно лечение в града д-р Соня Съботинова проведе консултативна среща с учители и директори на детски градини от общината относно ваксинирането срещу Covid-19.

Дискусията беше организирана във връзка със стартиралата наскоро в цялата страна Национална информационна кампания за ваксиниране в системата на предучилищното и училищното образование, инициирана от Министерство на образованието и науката (МОН). Идеята на кампанията е заетите в системата да могат да направят информиран избор „за“ или „против“ ваксините, а нейната основна цел - до началото на новата учебна година в максимален брой училища и детски градини у нас да се постигне 70% васкиниране на педагогическите и непедагогическите специалисти.

Според проучване на МОН, проведено в началото на м. юли, в едва 4% от училищата в България над 70% от персонала е ваксиниран срещу Covid-19. При детските градини този дял е само 3%. В почти 2/3 от училищата ваксинираните педагогически и непедагогически специалисти са под 30%, а при детските градини такова е положението в 75% от екипите.

По време на срещата д-р Съботинова разясни ползите и рисковете при поставянето на различните видове ваксини срещу коронавирус и отговори на въпроси, свързани с ваксинацията, които й зададоха педагозите, заети в предучилищното образование.

Сред дискутираните въпроси бяха: За какъв период от време сме защитени при направена ваксина или след преболедуване?, Какви са негативните странични ефекти при ваксиниране?, Има ли опасност при ваксинирането на хора с автоимунни заболявания, с алергии или с хронични заболявания?, Какъв е рискът при пациенти със сърдечно-съдови  заболявания или диабет?, Какви са възможните дългосрочни последици от ваксините? и други.

В хода на дискусията стана ясно, че към края на м. юни в МБАЛ - Мездра са се ваксинирали около 800 човека. Същевременно 30% от служителите в лечебното заведение вече са се имунизирали, а други 25% са преболедували вируса.

Педагози изразиха притесненията си относно приетия преди броени дни от Министерския съвет Национален оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2 и по-специално от предвидената в него противоепидемична мярка при 4-о ниво на заболеваемост (500 и повече случаи на 100 000 души от населението през последните 14 дни), при която ще се допуска детските градини да работят само при условие, че 100% от персонала притежава сертификат за ваксинация или преболедуване и то само за деца, чийто семейства също притежават такива сертификати.

„В крайна сметка, изборът да се ваксинирате или не е във вашите ръце“, обобщи в края на срещата Нели Минева, заместник-кмет „Икономическо развитие, социални и хуманитарни дейности“ в Община Мездра.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez