*

ОБЩА ХУДОЖЕСТВЕНА ИЗЛОЖБА НА УЧАСТНИЦИТЕ В ПЛЕНЕРА „ЮБИЛЕЙНО ЗА ПРОФ. ИВАН ФУНЕВ“ ПОДРЕДИХА В МЕЗДРА

|

По инициатива на Градската художествена галерия в Община Мездра е подредена Обща художествена изложба на участниците в пленера по живопис „Юбилейно за проф. Иван Фунев“. Пленерът се проведе през м. юли миналата година в родното село на големия български скулптор и живописец с. Горна Бешовица по повод 120 години от неговото рождение.

Експозицията включва седем картини - пет пейзажа и две абстрактни творби, вдъхновени от природните красоти на Веслешкия Балкан, които бяха създадени по време на пленера от петима членове на Групата на мездренските художници.

Иво Ангелов се представя с картината „Пейзаж от с. Горна Бешовица“, Ивелина Ивова - с „Пейзаж със златна нива“ и „Към „Къщата ИВ“, Рени Митева - с „Гора“, Снежана Петрова - с „Божиите очи“ и „Въздействие“, а Цветана Христова - с „Косматица“.

„Пейзажите се отличават с висок реализъм, а картините на Снежана Петрова - с полет на въображението“, подчерта по повод изложбата Светла Дамяновска, гл. експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра.

С Общата художествена изложба „Юбилейно за проф. Иван Фунев“ официално беше открит творческият сезон 2021 на мездренските художници. Експозицията е подредена във фоайето на втория етаж в сградата на Община Мездра и може да бъде разгледана всеки делничен ден до края на м. януари.

През тази година ще бъде организиран още един пленер - този път посветен на 90-годишнината от рождението на друг изтъкнат наш земляк - живописеца Върбан Бояджийски (1931-1994 г.). Той ще се проведе през м. юли отново в с. Горна Бешовица и е включен в Културния календар с национален обхват за 2021 г. на Министерство на културата.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez