*

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МОМЧИЛ МЛАДЕНОВ ПЪРВИ ПОСРЕЩНА НОВИЯ ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

|

По стара традиция новият митрополит бе посрещнат на границата на епархията в село Зверино от стотици жители и гости на областта. На площада в центъра на селото Врачанският Митрополит Григорий бе посрещнат от областня управител Момчил Младенов, кмета на Община Мездра Генади Събков, Врачански епархийски съвет, свещеници и служители на Врачанска митрополия. Танцов ансамбъл гр.Мездра посрещна Митрополита с хляб и сол.

Областният управител Момчил Младенов първи поздрави митрополит Григорий.

„Ваше Високопреосвещенство, тук на входа на Врачанска област и Врачанска епархия, имам честта от името на всички жители на Област Враца да Ви приветствам с добре дошъл. Споделям радостта с вярващите от Врачанската епархия и Ви желая дълги години мирен и благодатен живот. Вярвам, че ще водите епархийската църква и ще се грижите за нашите души с обич и търпение по пътя на духовното израстване. Добре дошъл, дядо Владика!” С тези думи областният управител Момчил Младенов приветства Врачанския митрополит Григорий на площада в центъра на с.Зверино.

В отговор митрополитът произнесе своето първо архипастирско слово към клира и миряните от област Враца. „Като новоизбран архиерей на Врачанската митрополитска катедра, наследявам и поемам грижите за епархия с богато и славно минало, управлявана от достойни, високоуважавани архиереи, изградили във времето здравите основи на духовността и църковната просвета в този диоцез. От тях и от техния достоен пример ще се вдъхновявам и аз в своите решения и в действията си като епархийски митрополит и член на Светия синод.

С ясното съзнание за необходимостта от търсенето на единство и с готовност за неговото неизменно съхраняване, встъпвам и аз днес в отреденото ми от Бога и от Вас поприще на Врачански митрополит.

 

Божият мир и неговата велика милост да бъдат с всички Нас.”, каза в приветственото си слово Врачански митрополит Григорий и благослови всички присъстващи на площада в с.Зверино.

След това митрополит Григорий бе посрещнат в гр. Враца. В Митрополитски храм „Св. Николай бе отслужена заупокойна молитва за предшествениците Врачански митрополити – Калиник, Паисий, Климент, Константин и др. На пл.”Христо Ботев” Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий отново поздрави присъстващите.

С литийно шествие новият Врачански митрополит Григорий и областният управител Момчил Младенов бяха съпроводени до катедралния храм „Св. 12 Апостоли“. Там бе отслужен молебен и празнична вечерня.

След края на официалната програма по време на тържествена вечеря, областният управител прочете поздравителен адрес за новия Врачански митрополит от името на Огнян Герджиков- Министър-Председател на Република България. „Искрено вярвам, че богословските знания, които притежавате, и духовният опит, който сте натрупал, ще Ви помогнат да работите с присъщото Ви усърдие и постоянство за духовното израстване на хората от поверената Ви епархия. Уверен съм, че ще бъдете достоен продължител на делото на Св.Софроний Врачански и ще съхраните достолепието на Врачанската митрополитска катедра, доказала се във времето като духовен закрилник на българския дух и самосъзнание.”, се казваше в поздравителния адрес от името на Министър-председателя.

В знак на уважение Момчил Младенов подари на Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий владическа кадилница, която се използва за архиерейско богослужение.

 На 19-ти март/ Кръстопоклонна неделя/, новият Врачански митрополит Григорий ще отслужи първата си света литургия в епархията. Архиерейската света Литургия ще се състои в  катедралния храм „Св. 12 Апостоли“ във Враца. Тя ще започне в 09.00ч. като в нея ще вземе молитвеното участие и Българският патриарх Неофит.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez