*

ОБЛАСТНИ ЛИДЕРИ НА БСП В СЕВЕРОЗАПАДА С ИСКАНЕ ЗА ЦЕЛЕВИ МЕРКИ ЗА РЕГИОНА

|
ОБЛАСТНИ ЛИДЕРИ НА БСП В СЕВЕРОЗАПАДА С ИСКАНЕ ЗА ЦЕЛЕВИ МЕРКИ ЗА РЕГИОНА

Областните лидери на БСП във Враца, Монтана, Видин и Плевен предлагат целеви мерки към Северозападния регион за справяне с последствията от пандемията. Позицията им е изразена с писмо до народните представители от 44–то Народно събрание.

 

ДО

Народните представители от

44–то Народно събрание

 

Уважаеми народни представители,

В страната вече почти два месеца цари хаос и безперспективност, стилът на управление „проба – грешка“ и страха от общественото недоволство създават несигурност във всеки един сектор от живота и икономиката. Доверието в институциите ерозира поради тяхната неустойчивост, колебливост и откровено безсилие да се справят с реалните проблеми в страната. Мерките, които се предлагат не са мерки за стабилизиране на икономиката, а мерки за безпрецедентно финансиране на олигархията, с която да се изградят и утвърдят монополи, да се смачка местният семеен, малък и среден бизнес, да се убие свободната инициатива в гражданите.

В тази ситуация Северозападна България, най-бедният регион в България и целия Европейски съюз, е оставена на произвола на съдбата. Проблемите в здравеопазването, за които от години алармираме излязоха на преден план с настъпването на кризата, проблеми, за които вече плащаме с човешки животи и те не са просто статистика, а човешки съдби. Обобщените прогнози за страната са тежко деформирани на фона да действителността в Северозапада, те не отразяват спецификата на региона и размера на кризата, в която живеем от години. Работата с усреднени показатели удобно прикрива провала на управлението в цял един регион и е още едно доказателство за непознаването на нуждите на регионите, несъстоятелната регионална политика и неадекватността на предлаганите мерки.

Обръщаме се към вас, след като почти два месеца търпяхме безумия и слушахме за икономическите мерки, за подкрепата към бизнеса и хората, за запазване на работните места и доходите, за облекчаване на последиците от икономическата криза. Два месеца по-късно мерките ви или не са стартирали, а стартиралите вече са катастрофирали. Уважаеми управляващи, София не е България и преди кризата в региона имаше общини със заети под 50% от работоспособното население, в които средната работна заплата е в пъти по-ниска от тази в столицата и големите градове, в които инвестиции не са правени с години, а бизнесът едва съумяваше да оцелее и да запази и малкото работни места. Демографската катастрофа в региона топи населението по-бързо от всеки познат вирус на планетата!

На фона на нечовешката бедност и обезлюдяването на региона станахме свидетели на откровено лицемерие и цинизъм на пресконференцията на ГЕРБ и Обединени патриоти, където единствените мерки за най-бедния регион са свързани с ускорено строителство на АМ“Хемус“ и продължаващото изграждане на пътя Ботевград – Видин. Мерки, които са имитация на загриженост и са абсолютно недостатъчни да изведат региона от бедността и разрухата, които царят в последните години. Предложените ни ваучерите за лятна почивка с финансирани от държавата чадъри, шезлонги и масички на плажа няма да помогнат на нашите съграждани останали без работа и без доходи, а щастливците запазили работата си са  без отпуск или на половин работен ден.

Намерението да се вложат милиарди в големи инфраструктурни проекти, за които е известно, че процедурите са предварително подготвени, изпълнителите определени, а малките и средни фирми ще бъдат изнудвани да ги изпълняват на цени, значително по-ниски от тези, за които са спечелени, граничат с откровена кражба на обществени средства. Тези мерки не са за хората, те не са и за малкия и среден бизнес, който най-силно пострада от кризата, те не подпомагат производството и реалния сектор, те не запазват работните места, не дават спокойствие и нормални доходи на домакинствата. Тези мерки са за олигархията и кръговете на властта, които се финансират на гърба на нищетата на българските граждани.

 

Уважаеми народни представители,

            Настояваме за ясна позиция в подкрепа на областите в Северозападна България. Настояваме за целево финансиране и специален антикризисен план за слабо развитите региони в страната. Оценяваме досегашните мерки като имитационни и неспособни да ограничат последиците от кризата. Поставянето ни под общ знаменател със столицата и икономически развитите региони в страната ни обрича на продължаваща бедност, масови фалити и тежко обезлюдяване. В краткосрочен план са необходими незабавни действия за подпомагане на най-засегнатите от кризата, останали под прага на бедност и обречени на глад и мизерия, необходима е и истинска държавна подкрепа за запазване на работните места и доходите на работещите в региона. Не приемаме подхода на съсредоточаване върху единични инфраструктурни проекти и концентрацията на финансов ресурс в големите строителни компании. Гръбнакът на икономиката е семейният, малък и среден бизнес, които най-тежко пострадаха в последните месеци и именно той трябва да бъде обект на държавна подкрепа. Нека да е ясно, че забавянето с всеки ден води до нови фалити, загубени работни места и растяща бедност. Без целево финансиране, без план и без специални мерки, слаборазвитите региони са обречени и вие ще носите цялата отговорност за последиците!

 

ОБЛАСТНИТЕ ПРЕДСЕДАТЕЛИ на БСП от Северозападна България

 

Диана Ботева - Председател на ОблС на БСП - Плевен

Димитър Велков – Председател на ОблС на БСП - Видин

Ивайло Лилов – Председател на ОблС на БСП - Враца

Пламен Младенов – Председател на ОблС на БСП – Монтана


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez