*

НОВ ЗАКОН ЗА ДЕТЕТО

|

Проектът за нов Закон за детето бе дискутиран на обществено обсъждане във Враца като част от националната кампания за подобряване на този изключително важен документ чрез мненията на по-широк кръг от граждани. След Враца обществените обсъждания продължават в София, Стара Загора и Варна.

Участниците в общественото обсъждане във Враца бяха изненадани от цифри и факти, които доказват че след толкова десетилетия сладки приказки за децата, нашата държава се оказва мащеха за най-малките си граждани. Председателят на националната мрежа за децата Георги Богданов заяви в прав текст, че системата за закрила на детето у нас е в колапс и на практика не работи. Ние сме първенци на Европа в срамната статистика на детската бедност – над 26 процента, у нас един социален работник трябва да се занимава със 130 деца при норматив 20-30.

Новият Закон за детето трябва да постави ударението на цялата държавна политика в тази област върху семейството. Това означава финансова и социална подкрепа за родителите, за да могат да отглеждат нормално децата си. Не е логично държавата само да санкционира семейството, защото това не помага на детето, а задълбочава бедността и проблемите в жизнената му среда. Бременните и младите майки трябва да получават заплата, за да могат спокойно да отглеждат не само едно, а 2 и 3 деца, без да се молят на нелоялни работодатели.

Новият закон предвижда да се забрани настаняването на деца до 3 години в институции. Това обаче изисква много по-голяма отговорност на държавата и общините за всяко дете, за всяко семейство. И възможност гражданското общество да контролира тази грижа и отговорност. Текстът на закона е качен на интернет страницата на Националната мрежа за децата и там всеки може да даде своите идеи и препоръки.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez