*

НИНА НИКОЛИНА И КАЛИН ВЕЛЬОВ ОТКРИВАТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ “ВРЕМЕ” ВЪВ ВРАЦА

|

Нина Николина и Калин Вельов ще открият осемнадесетото издание на престижния международен фестивал "Време", каза на пресконференция директорът на Младежки дом – Враца Георги Врабчев.

Откриването е в петък (14 юни) в парк „Хижата“, където в 20 ч. официално ще стартира и елитният форум за младежко театрално изкуство. Очаква се събитието, което експерти поставят в топ 3 на Европа, да бъде открито от кмета Калин Каменов. Веднага след грандиозния концерт, сцената под звездите ще превземат артистите от „Оманна“, които ще очароват аудиторията с фолклорна импресия на основата на езически обичаи. 

„Сцените във Враца ще посрещнат млади артисти от 10 държави. Фестивалът ще мине под знака на модерен прочит на класически произведения, богати в жанрово отношение и представени с нужните хъс и импровизация“, коментира в аванс директорът на Младежкия дом и организатор на фестивала Георги Врабчев.

По традиция, започнатият преди 32 години фестивал „Време“ няма да има конкурсен характер.

„Целта е да подарим празник, фиеста за сетивата, а не да правим състезание“, коментира Врабчев, но уточни, че селекция за представянето все пак ще има. За целта в града пристигат двама наблюдатели – Катя Казакова (артист и драматург) и холандската легенда Джоук Елбърс – популярен изкуствовед и, според Врабчев, „живата история на театъра в Европа“.

Спектаклите от България, Холандия, Литва, Латвия, Хърватска, Босна и Херцеговина, Италия и Украйна , Румъния и Полша ще превземат не само сцените на Младежкия дом. Някои от постановките ще се проведат и на сцената на Военния клуб в града. Два спектакъла – „Господарят“ и „Полубожественият Ахил“, ще се поставят под открито небе в парка на ДНА.

Паралелно с програма, ще има и театрален уъркшоп. Той ще се ръководи от италианеца Кристиан Иззо. Работилницата ще даде възможност на всички артисти от гостуващите държави да обменят опит и да научат повече за оригиналните маски на „Комедиа Дел Арте“ и пантонимата.

В рамките на фестивала ще се проведат и 2 изложби. Едната е дело на възпитаниците на училището за изкуства „Отец Паисий“ и носи амбициозното име „Графичен дизайн-визуални игри“. Тя ще се открие още утре (11 юни) от 17.30 ч. в бялата зала на Младежкия дом. Втората експозиция ще е в партньорство с държавния архив във Враца. Тя ще стартира в сряда (12 юни) и ще бъде посветена на Люба Йоцова (първата избрана Мис България, родом от Враца) и нейното влиятелно семейство.

Специална благодарност към много спонсори на проявата изказа Георги Врабчев. Сред спомоществователите на фестивала са и местни фирми като "Шато Бургозоне", "Ломско пиво" и "Хемус-М"-Мездра. 

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez