*

НИКОГА НЕ Е КЪСНО ДА СЕ ИЗЛОЖИШ!

|
НИКОГА НЕ Е КЪСНО ДА СЕ ИЗЛОЖИШ!

(Заглавието е израз от научна дискусия.)

Преди няколко дни влязох в сайта на СОУ „Христо Ботев“ във Враца, нещо, което върша в определени периоди от време. Видях, че на 8 декември министър проф. Тодор Танев е открил нов кабинет по химия. Гледах и слушах направения тогава запис.  

         Малко е да кажа, че бях озадачен от видяното и чутото. Действията и словата на министъра на образованието ми напомниха за наглостта и финансовата бруталност на бившия министър Дянков към българската наука.

         Опитът за непосредственост с учениците и преподавателите показа етичната и образователна посредственост на г-н Танев. От танцуващите му стъпки с джиесем в ръка и назидателния му тон лъхаше пренебрежение и неуважение. С обидните си квалификации за някои учени той изказа преднамерено своето отношение и отрицателно мнение за тях. Това не е различно виждане, както се опитват да го оправдаят. А и неговата последвала словесна еквилибристика за извинение не може да заблуди никого.

         Близо 20 г. живях в непосредствена близост до улица „Асен Златаров“ в София. Между другото, на тази улица са били домовете на  бележити български учени. Винаги е интересно да знаеш повече за тях, както и за Асен Златаров. Министър Танев каза за него, че „като учен не е нещо особено“, „просто е ходил до Съветския съюз“. Този господин вероятно не знае или умишлено пропусна да каже, че Асен Златаров е учил три години химия в Женевския университет, че има докторат по химия и физика от Университета в Гренобъл. Малко ли е да създадеш научно направление като биохимията в България? Знае ли г-н Танев колко улици и училища в България, а и университет, носят името на Асен Златаров?

         Вулгарното отношение към Михаил Ломоносов и Фредерик Жолио-Кюри не може да е поведение на професор от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Явно е, че в информационния му блок има сериозни пропуски, а използването на „фука“ и „пълна нула като учен“  е най-малкото неуместно. Ще подмина други неприемливи моменти от посещението на министъра в училището. Ученият социолог и политолог Тодор Танев е с представителна професионална биография. Но имам основание да се съмнявам в неговата човешка и научна етика. Смятам, че той направи поредна черна точка за професорската общност в България.

         Защо пиша всичко това? Защото няколко години споделям познанията си за Земята с учениците в СОУ „Христо Ботев“. Защото виждам умни млади хора и тяхното желание за повече знания. Защото се срещам със знаещи и можещи преподаватели и ръководители не само в това училище. „Нетрадиционният подход“ на г-н министъра е обида към паметта на учени, творци и личности, завършили тази гимназия.

         Тъжно беше да гледам усмивки по лицата на присъстващите, когато проф. Танев заливаше с помия от злоба и неграмотност споменатите личности и самите тях. Наследствена раболепност или усмивки на страх? Министърът не даде никаква възможност на учителката по химия да покаже колко е над неговото равнище, нито пък на когото и да било да възрази. На записа се чуват неясно плахи гласове, но той продължи да потъпква достойнството на другите.

         Жалко е, че както обикновено, някои партийни среди оцветиха политически както критиката, така и защитата на „открития урок по химия“ на министър Танев.   

         В интернет-пространството се появиха много обсъждания, съпроводени с искания за отнемане на професорското звание и оставката на Тодор Танев като министър на образованието и науката. Първото е почти невъзможно, като имам предвид Закона за развитието на академичния състав в Република България. За второто съм сигурен, че човек като него никога не би го направил. Остава да му пожелая да внимава, когато навлиза в чужди за неговите възможности науки. И не на последно място - да не политизира образованието и науката. Много се съмнявам за реформата в образованието, ако тя бъде ръководена от настоящия министър и реформатор по политическа и партийна принадлежност.

 

26 декември, 2014 г.                     

Ангел Кунов, носител на Почетния знак

на СОУ „Христо Ботев“


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez