*

НЕВЕРОЯТЕН ПРАЗНИК НА БОГОЯВЛЕНИЕ ВЪВ ВРАЦА

|

Врачанинът Тихомир Митов спаси кръста на големия християнски празник – Йордановден, който се проведе на моста на река Лева при Згориград. Младият мъж участва за десети път в ритуала, като три пъти е изваждал христовото разпятие. В ледените води на река Лева се хвърлиха още 22 смелчаци, облечени с тениски с фолклорни мотиви. Най-многобройна бе групата от село Згориград, която пристигна, носейки българското знаме и водена от отец Владимир.

Победителят получи парична награда от кмета Калин Каменов, който пожела на присъстващите здраве, много сили и успех. Всички участници получиха извезана хавлиена кърпа, тениска с народна шевица и бутилка вино „Врачанска теменуга“.

Хиляди жители и гости на града бяха част от празника. На ритуала присъстваха още председателят на Общинския съвет – Румен Антов и заместник-кметът Мария Попова. Честването на Йордановден започна с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Врачанския митрополит Григорий.

За доброто настроение на всички допринесоха танцьорите от танцов състав „Хемус“ и музикантите от духовия оркестър при читалище „Развитие“. Празничната програма завърши с български хора около огъня.

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez