*

НЕПОПУЛЯРНО: МЪРЗЕЛИВ И ГЛУПАВ ЛИ Е БЪЛГАРИНЪТ?

|
НЕПОПУЛЯРНО: МЪРЗЕЛИВ И ГЛУПАВ ЛИ Е БЪЛГАРИНЪТ?

Евгений Тодоров
http://evgenitodorov.blog.bg

В рубриката „Непопулярно” на Пловдивската телевизия предлагаме дебат на живо по не особено популярни тези.

И така - след като сме закърмени с „Какви е деца раждала, раждала, ражда и сега българска майка юнашка!”, „Българин да се наричам първа радост е за мене!” и „Велик е нашият войник!” да се твърди, че обитателят на „земята на Ботев и Левски” е мързелив и глупав, си е направо скандално.

Ясно е, че сме най-бедната страна в Европа. И за това са виновни „управниците”, виновна е „демокрацията”, виновна е Европа, Америка, комунистите и т.н.

Къде е вината на народа обаче? Да не би да сме наистина мързеливи и глупави?

Да си припомним за прочутото обръщение на Симеон Сакскобурготски, който обеща да оправи Българя за 800 дни с помощта на „пословичното българско трудолюбие”.

По-късно същият човек призова българите да си сменят чипа.

Дали Симеон не е живял с представите за българския народ от времето, когато баща му е бил цар?

Финасовият експерт Светозар Гледачев, който бе гост в предаването, застъпи най-напред тази теза – че между българина от 30-те години на миналия век и българина, възпитан при социализма, има сериозна разлика.

Може би са били загубени редица качества и ако трябва да обобщим – загубена е нагласа да се уповаваме на себе си, а не на държавата.

В годините след 1989-а българинът продължи да бъде развращаван с различни „социални придобивки” и в крайна сметка се оказа, че сме сред най-неработещите държави в света.
Демократичните правителства, след като не можеха да увеличат заплатите и пенсиите, ни възнаграждаваха с най-евтиния подарък – нов празник.

Така се стигна до факта, който бе прогласен и от „The Ekonomist”, че ние почиваме цели 55 дни годишно – без съботите и неделите. На първо място сме по ползване на болнични, тук се включват и отпуските.

Заедно със съботите и неделите се оказва, че приблизително 5 месеца от годината българинът не работи. По-точно – работи, но в къщи, на село и т.н., но не произвежда обществен продукт.

Сред причините за „мързела” е лошият икономически климат, унищожаването на предприемчивостта.

Преходът започна с демонстрация на невиждана предприемаческа енергия, но постепенно държавата я смачка.

Безбройна армия чиновници продължава да измисля нови и нови правила, за да оправдае заплатите си, а и да вземе нещо над тях като подкуп.

Любопитното е, че обществото в желанието си да има ред, само иска нови и нови проверяващи, без да си прави сметка колко струва издръжката на „контролните органи” и какъв е ефектът от тяхната дейност.

Тези, които се опитаха да работят честно, бяха изтикани в ъгъла ота толериран от държавата и местните власти сив бизнес. Да не говорим за престъпността, която пак не без държавно рамо, окупира всички по-печеливши сфери.

Оказа се, че в един такъв голям икономически център като Пловдив, най-добре работят… издателствата. Вероятно поради причината, че сенчестият бизнес е решил, че това е дейност, от която не разбира, пък и не се печели особено. И е оставил издателите на мира.

След „Учи, мама, за да не работиш” дойде поговорката „С честен труд нищо не се постига”.

Постепенно се спука балонът на пословичното добро българско образование. Оказа се, че то все повече се разминава с потребностите на пазара, всяка година завършват стотици непотребни пиари, макроикономисти и психолози, а фирмите не могат да немерят свестен строителен инженер даже и при 3000 лева заплата.

След като ни управляваше човек, който поне в началото вярваше в „пословичното българско трудолюбие”, сега ни управлява човек, който твърди, че „българинът е злобен и мързелив”.

И никой не се обижда. Всички знаем, че по производителност на труда изоставаме в пъти от развитите държави, но искаме само техните заплати, но не и техния начин на труд.
И накрая – едно интересно наблюдение на Светозар Гледачев, което бе подкрепено и от зрителите.

Защо българинът работи повече и печели по-добре в чужбина?

Има ли нещо като „гурбетчийски синдром”.

На първо място – да предположим, че попада в по-добра икономическа среда.

На второ място – гурбетчията може да си позволи да работи и живее по начин, който е унизителен, но се приема с оправданието, че е временен.

Хотелите в Хисаря не могат да намерят сред местното население камериерки и кухненски работници, защото това е унизителен труд, но същите тези хора в Испания работят същата работа без никакво неудобство. Само че и срещу малко повече пари.

Изобщо българинът е най-трудолюбив в дистанцията „къси пасове”.

Той прави чудеса тогава, когато има пред себе си ясна задача – толкова пари за толкова работа и край.

Вземащ парите и бягаш.

Спокойно можем да използваме икономическата терминология на бай Ганю – важното е да има „келепир” в работата.

Този термин не включва в себе си нормална заплата, нормална печалба, планомерна икономическа дейност.

Разправят, че циганите не можели да си правят икономически планове за повече от 2-3 дни. За тях било важно да се вземат парите днес и да ги изхарчат до вечерта.

Дали и българите нямат подобен проблем?

Едно от най-интересните зрителски обаждания беше на човек, който е работил в Либия.
Той разказа за невероятната трудова активност на „половинките” на работещите в
Джамахирията – за членовете на семействата, които съпровождат съпруг или съпруга и нямат право да работят.

Само че те се включват в задруги за извършване на къси икономически пасове – строеж на гараж, ремонт на кола, поръчани от местни хора.

Целта е ясна, парите са договорени и тогава българите извършват чудеса. Хора, които никога не са вдигали капака на автомобил, за броени дни стават добри монтьори, тенекеджии, други – зидари и мазачи.

Работят денонощно, прибират парите и бягат.

Някои казват, че циганският проблем ще бъде решен, когато в гетата бъде създадена икономическа дейност, съобразена с циганския манталитет.

Ако това се случи, дали опитът не би могъл да се разшири в по-светлата част от картата на България?

Но и това не е наш проблем.
Да му мисли държавата.

Забележка: Ако не ви мързи, може да видите запис на предаването в сайта www.tvplovdiv.com.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар