*

НЕОБИЧАЙНО ЗАПОЧНА И ОБИЧАЙНО ЗАВЪРШИ СЕСИЯТА НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ - ВИДИН

|
НЕОБИЧАЙНО ЗАПОЧНА И ОБИЧАЙНО ЗАВЪРШИ СЕСИЯТА НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ - ВИДИН

Необичайно започна днешното заседание на Общинския съвет във Видин. Жители на Сланотрън и други видински села забавиха с около час работата му с настояването да изложат мотивите си против изграждането на завода за преработка на гуми. Поводът е, че по време на предишното заседание на местния парламент бе одобрено искането на инвеститора за прокарване на електричество и вода до обекта край Сланотрън. Кметът на селото Венелин Петков обяви, че над 1 140 човека са се подписали против изграждането на предприятието.

"В залата има около 20 човека, но можеше да сме 200 или 1 000. Не искаме да прибягваме до улични протести, искаме да решим проблема цивилизовано и човешки да поставим нашите проблеми. Загрижени сме за съдбата и здравето на населението", заяви Венелин Петков.

Председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов каза, че решението за построяването на завода е взето от предишното общинско ръководство и препоръча инициативният комитет да настоява пред областния управител сделката да бъде развалена. Кметът на Видин Герго Гергов декларира, че ще съдейства на протестиращите:

"Съгласен съм да използвате, ако желаете, услугите на юристите на Община Видин. Ако не се намери законово основание и не можем да оборим по юридически път сделката, остава да осъществяваме контрол върху работата на въпросното предприятие. Ако има емисии, които са над допустимите норми, ние ще сме първите, които ще застанем против експлоатацията на това съоръжение", каза Герго Гергов.

Общинският съвет реши да даде думата и на Елена Светославова от инициативния комитет въпреки, че правилника не разрешава това.

"Сланотрън е на 10 километра по въздушна линия и вие също ще дишате този въздух. Вижте какво става в инсталацията, която вече работи във Видин, отпадъците от "безотпадната" технология стоят в чували извън обекта. Всички дишаме тези сажди- децата ни, близките ни, приятелите. Защо искате да допуснете изграждането на нова подобна инсталация", попита от трибуната на Общинския съвет Елена Светославова. В крайна сметка протестиращите напуснаха залата неудовлетворени с освирквания и закани към общинското ръководство.

Последвалото заседание на Общинския съвет продължи по-малко от час. Без дискусии бяха приети всичките 12 точки в дневния ред. Съветниците решиха спортните клубове във Видин да използват и занапред безвъзмездно спортните обекти в града. Предложението за промяна в Решението за определяне на наемните цени, което трябваше да бъде гласувано на днешното редовно заседание, направи кметът на Видин Герго Гергов. Първоначалното предложение предвиждаше да се заплаща наем за ползване на спортните бази в размер на 22 стотинки на квадратен метър месечно. Общинските съветници Вартан Папикян и Милен Милчев, които са и спортни деятели, останаха удовлетворени от предложението на кмета Герго Гергов за безвъзмезното отдаване на базите. Председателят на общинския съвет Пламен Трифонов изрази надежда, че решението няма да бъде върнато от областния управител, въпреки че противоречи на Закона за общинската собственост, чиито разпоредби забраняват безвъзмездното отдаване на общинска собственост, каквато са спортните бази.

Д-р Емил Лилов ще представя Община Видин на извънредното общо събрание на акционерите на видинската Многопрофилна болница за активно лечение "Света Петка", реши още местният общински съвет. Дневният ред на извънредното събрание, което ще се проведе на 28 ноември, предвижда промяна в състава на съвета на директорите на болницата.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez