*

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДОГОВОРА МЕЖДУ МАКЕДОНИЯ И БЪЛГАРИЯ

|
НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДОГОВОРА МЕЖДУ МАКЕДОНИЯ И БЪЛГАРИЯ

За първи път от 18 години насам България и Македония са на крачка от ключов пробив в дипломатическите си отношения. Договорът за добросъседство се готви още от подписването на декларацията между премиерите Иван Костов и Любчо Георгиевски през февруари 1999 г.

Едва сега двете правителства на Бойко Борисов и Зоран Заев постигнаха споразумение по проект на документа, който се очаква да бъде подписан на 1 август по време на съвместни чествания на годишнината от Илинденското въстание.

Ето най-важното от договора за добросъседство:

Защита на гражданите vs. защита на народа

Едно от основните препятствия пред подписването на договора беше тълкуването на член от Конституцията на Македония, според който "Републиката се грижи за положението и правата на членовете на македонския народ в съседните земи и за изселниците от Македония" - без значение дали са граждани на страната или не.

България имаше изрично настояване този въпрос да бъде изяснен в договора за добросъседство, а в крайния му вариант са включени следните две условия:

1) всяка от страните има право да защитава правата и интересите на своите граждани на територията на другата страна, но в съответствие с международното право

и 2) Република Македония потвърждава, че няма да използва конституцията си като основа за намеса във вътрешните работи на Република България с цел защита статута и правата на лица, които не са граждани на Македония.

Край на провокациите - както от институции, така и от частни лица

Двете държави се договарят, че няма да предприемат, подтикват и поддържат действия, насочени срещу другата страна, които имат неприятелски характер. Нито България, нито Македония ще допуска съответната територия да се използва срещу другата страна от организации и групи, които целят подривни, сепаратистки и заплашителни действия.

Двете страни се договарят, че няма да предявяват и териториални претенции една спрямо друга, както и че ще предприемат "ефикасни мерки" за недопускане на недобронамерена пропаганда една срещу друга. Тук се включва както действия на държавни институции и агенции, но и на частни субекти, които подстрекават към насилие, омраза или други подобни действия.

Македонският език

Договорът ще бъде подписан в два екземпляра на официалните езици на договарящите се страни - формулировката, записана в документа, е следната: "български език, съгласно конституцията на България, и македонски език, съгласно конституцията на Македония".

Подкрепа за членството на Македония в НАТО

Договорът за добросъседство беше условието на България за подкрепа на членството на съседната страна в НАТО. Тази подкрепа е изрично записана в чл. 2 на документа, в който се казва, че "българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Република Македония да изпълни необходимите критерии за членство в ЕС и ще подкрепя Република Македония за получаване на покана за членство в НАТО, съгласно съотвените решения от срещите на върха на НАТО".

Какво да пише в учебниците по история

София и Скопие се договарят да създадат съвместна експертна комисия за исторически и образователни въпроси, чиято цел ще бъде да "допринесе за обективното, основаващо се на автентични и основани на доказателства исторически извори за научно тълкуване на историческите събития".

Комисията трябва да бъде създадена до 3 месеца след влизането в сила на договора, като тя ще се състои от български и македонски историци на паритетен принцип.

Очаква се тази комисия да представя доклад за работата си всяка година.

По взаимна договореност - Македония и България ще организират съвместни чествания на общи исторически събития и личности, "насочени към укрепване на добросъседските отношения в духа на европейските ценности".

Транспортна връзка София - Скопие, митнически облекчения

Договорът предвижда Македония и България да се възползват от географската си близост, за да осигурят възможно най-широко движение на стоки, услуги и капитали, както и да насърчават и защитават взаимните инвестиции.

В това число влизат и проектите за подобряване на транспортните и комуникационните връзки между двете страни, както и ангажимент за облекчаване на митническите и гранични формалности за пътниците и стоките.

Кога ще влезе в сила Договорът за добросъседство?

Документът би трябвало да бъде подписан от премиерите Борисов и Заев в началото на август. За да влезе в сила обаче, той ще трябва да мине процедура на ратификация през парламентите на България и Македония. Очаква се натискът от опозицията в Скопие срещу подписването на този договор да бъде сериозен. Самият договор ще влезе в сила на датата на размяна на ратификационните документи, като ще действа безсрочно.

Той може да бъде прекратен по искане на една от двете страни - но действието му ще се запази в сила в продължение на една година след получаването на уведомлението за оттегляне.

Вижте тук пълния текст на проекта за договор между България и Македония, публикуван от Министерството на външните работи на България.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez