*

НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ РЪКОПИСИ НА СВ. СОФРОНИЙ ВРАЧАНСКИ ПРИСТИГНАХА В МУЗЕЯ ВЪВ ВРАЦА

|

За първи път пред обществеността във Враца, в Регионалния исторически музей, са изложени три, от общо единадесетте, най-ценни и известни ръкописи на св. Софроний Врачански. На представянето на уникалните реликви присъстваше кметът Калин Каменов, който благодари на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ за предоставените преписи. „Днес, ние повече от всякога трябва да пазим и почитаме делото на небесния закрилник и покровител на Враца. Нека да го носим сърцата си и да се гордеем, че над нашия град бди един голям български светец и будител – св. Софроний Врачански“ - каза в приветствието си кметът Каменов.

Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий посочи в словото си, че небесният покровител на Враца е велик син на Православната църква и на българския народ, чието име и до днес продължава да буди чувство на признателност във всяко българско сърце. Повече информация за ценните реликви представи директорът на Националната библиотека - доц. Красимира Александрова.

В рамките на деня, жителите и гостите на Враца ще могат да видят първия Софрониев препис на „История славянобългарска“, направен през 1765 г. в гр. Котел, Часословец от 1768 г. и поучения и словосказания за празниците Господни (Първи видински сборник) от 1802 г.

На представянето на реликвите присъстваха още: митрополитът на Верия, Науса и Кампания - Пантелеймон, свещенници, ученици и граждани.

Ръкописите ще могат да бъдат разглеждани до 16 ч. днес – 17 септември, в Регионалния исторически музей. Входът е свободен.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez