*

НАДЯ КРЪСТЕВА В ОПЕРАТА „КАРМЕН“ ПО БНТ 2

|

„Кармен“ – опера в 4 действия от Жорж Бизе.

Постановка на Софийската опера.

режисьор – Пламен Карталов.

диригент – Кейтаро Харада.

Хор и оркестър на Софийската опера.

В главните роли: Надя Кръстева, Костадин Андреев, Ирина Жекова, Веселин Михайлов.

 

Гледайте операта „Кармен“ от Жорж Бизе тази неделя, 31 май, от 20 часа по БНТ2. В постановката на Софийската опера в образа на Кармен влиза световноизвестното мецосопрано Надя Кръстева. Това е емблематична роля за певицата, с която тя се представя на редица престижни сцени като Виенската опера, Болшой театър в Москва, Кралската опера в Амстердам, Сеул, Токио, Савонлина, Дойче опер Берлин, Чикаго. Тези изяви превръщат Надя Кръстева в една от най-търсените певици за ролята на Кармен.

Пламен Карталов прави напълно необичайна интерпретация на шедьовъра на Бизе – привлекателна комбинация от елементи на древногръцка трагедия и театър. Но неслучайно спектакълът се играе с огромен успех по време на турнето на Софийската опера в Япония през 2018 г.

 

***

 

През 1865 г. Жорж Бизе се запознава във влака със Селест Венар – тази жена го впечатлява с колоритната си личност и най-вероятно именно тя е прототип на Кармен от едноименната опера. Селест оказва голямо влияние върху Бизе, младата госпожица дори се сдобива с пиано в дома си, на което Жорж твори. Връзката им обаче си остава платонична. Тя се разпада, след като Бизе сключва брак с дъщерята на своя професор от Консерваторията – Женвиев.

 

„Колко вярно, но колко неприлично е всичко!“, отбелязва критиката за „Кармен“ след гръмкия провал на премиерата през 1875 г. Бизе е обвинен в безнравственост, само защото е дръзнал да покаже за първи път на оперната сцена не рицари и принцеси, а истинските, живите хора – работничка в тютюнева фабрика, обикновен войник, селска девойка, контрабандисти, цигани.

Няколко месеца по-късно композиторът, който умира три месеца след фиаското, е реабилитиран – „Кармен“ пожънва феноменален успех във Виена и се превръща в една от най-популярните и най-често играни опери в света.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez