*

НАД 40% ОТ МЕСТАТА ЗА ПЪРВОКУРСНИЦИ ВЪВ ВУЗОВЕТЕ СА НЕЗАЕТИ

|
НАД 40% ОТ МЕСТАТА ЗА ПЪРВОКУРСНИЦИ ВЪВ ВУЗОВЕТЕ СА НЕЗАЕТИ

Над 40% от местата за първокурсници във висшите учебни заведения в страната остават незаети, въпреки че академичната учебна година започна в повечето университети, съобщава в. "Сега".

По предварителни данни броят на приетите за учебната 2017/18 г. студенти е 43 550 души общо в държавни и частни университети, което е 58.9% от план-приема, или 41% от местата все още не са запълнени. Това показва справка на просветното министерство, предоставена на вестника. При частните висши училища процентът на незапълнените места е много висок – 62 на сто. В държавните вузове засега са приети 37 275 първокурсници, което е 81.6% от утвърдения прием. От МОН посочват, че данните са само ориентировъчни, защото на много места предстои прием за степен "магистър след бакалавър". Изданието припомня, че тази година местата за държавно субсидирани студенти бяха намалени с 8%, или с близо 4 хиляди.

Осем от 37-те държавни университета са изпълнили изцяло приема си – Академията на МВР, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", Военната академия "Г. Ст. Раковски", Националната спортна академия, Медицинският университет и Икономическият университет във Варна и Стопанската академия в Свищов. Във Великотърновския университет са реализирани 97% от приема, медицинските университети в Плевен, Пловдив и София са съответно с 96%, 99% и София 93%. В НАТФИЗ са запълнени 98% от бройките, в Пловдивския университет и в УниБИТ – 93%, в Софийския университет – 89.9 на сто.

Най-зле е положението в Техническия университет – Габрово, където са се записали едва 25 първокурсници. Химикотехнологичният и металургичен университет (ХТМУ) засега е приел само 255 души, или 35% от отпуснатия прием. Висшето училище по телекомуникации и пощи в София засега е запълнило само 49% от план-приема.

Студенти все още търси УАСГ, където са записани 547 първокурсници, или 56% реализиран прием. във Висшето строително училище "Л. Каравелов" засега приемът е оползотворен близо 60%, а в Минно-геоложкия университет – 62%, като са се записали 395 първокурсници. УНСС засега е със 77% изпълнен прием, като "Сега" отбелязва, че миналата година университетът бе запълнил всички бройки.


ОЩЕ ОТ "БЕЗ КОМЕНТАР"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez